De politie moet naaktfouilles binnenkort motiveren en registreren. Dat heeft de Kamercommissie Binnenlandse Zaken dinsdag beslist op voorstel van groenen en socialisten. Collectieve en systematische naaktfouilles worden expliciet verboden. Tijdens het recente proces van de aanslagen van 22 maart 2016 deden de beschuldigden hun beklag over deze praktijk.
Kamercommissie legt naaktfouilles aan banden
Als mensen in een cel worden opgesloten na aanhouding of gerechtelijke worden gefouilleerd, kan de politie ze verplichten zich uit te kleden en herhaaldelijk te hurken om mogelijke verborgen voorwerpen te ontdekken. Ondanks het ingrijpende karakter daarvan wordt op dit moment in de wet geen onderscheid gemaakt met een gewone fouille. Er worden ook geen gegevens bijgehouden over het aantal naaktfouilles, de aanleiding ervan of de resultaten die ze opleveren.
Onder meer tijdens het recente proces van de aanslagen van 22 maart 2016 speelde het thema opnieuw in de media nadat de beschuldigden hun beklag deden over de praktijk. Daarbovenop wees de Algemene Inspectie van de politie (AIG) op een gebrek aan duidelijkheid over het gebruik van dwang door de ordediensten wanneer ze naaktfouilles uitvoeren. Het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, vraagt al decennia om een strikter wettelijk kader.
Proportioneel en noodzakelijk
De Kamer voert dat strikter kader nu in op voorstel van Stefaan Van Hecke (Groen), Eva Platteau (Groen), Julie Chanson (Ecolo), Bert Moyaers (Vooruit) en Hervé Rigot (PS). De politie zal binnenkort expliciet moeten motiveren waarom een naaktfouille proportioneel en noodzakelijk is. De fouilles zullen ook geregistreerd moeten worden en er wordt wettelijk vastgelegd dat collectieve en systematische naaktfouilles - denk aan betogingen of grootschalige drugscontroles op bijvoorbeeld festivals - verboden zijn.
Volgens Platteau krijgt de politie met de wetswijziging "duidelijkheid wanneer een naaktfouille wel kan en hoe dit dan moet worden uitgevoerd," en komt er zo "een betere democratische controle voor naaktfouilles."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , naaktfouilles , Comité P