Brusselse geradicaliseerde gedetineerden van wie de gevangenisstraf erop zit, worden in Brussel nauwelijks tot niet opgevolgd. Dat zegt Brussels parlementslid Brigitte Grouwels (CD&V). En het ziet er niet naar uit dat het Brussels Gewest het voortouw zal nemen om de situatie te verbeteren.
'Geen follow-up van geradicaliseerde gedetineerden in Brussel'
In de Belgische gevangenissen worden 237 mensen in het oog gehouden door de Cel Extremisme. Tweeëntwintig daarvan zitten opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Brigitte Grouwels (CD&V) kon inkijken. Het gros van die gedetineerden is bijna aan het einde van zijn gevangenisstraf en komt binnenkort vrij. ”Brussel is niet klaar om die vrijgekomen gevangenen op te volgen,” zegt Grouwels.
"Er zijn rechters die vrijgelaten geradicaliseerde gevangenen opleggen zich niet in Brussel te vestigen omdat ze hier meteen onder de radar verdwijnen"
In het eindrapport van de federale Onderzoekscommissie Terroristische Aanslagen staat het verontrustende zinnetje: ‘De follow-up van geradicaliseerde personen in Brussel verloopt niet altijd vlot.’ Volgens Grouwels beseft ook Justitie dat intussen: “Er zijn rechters die vrijgelaten geradicaliseerde gevangenen opleggen zich niet in Brussel te vestigen omdat ze hier meteen onder de radar kunnen verdwijnen.”
Hier is volgens haar dan ook een belangrijke taak weggelegd voor het Brussels Gewest dat door de zesde staatshervorming zelf ook aan veiligheid en preventie kan doen. Grouwels vindt dat Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) de problematiek niet genoeg ter harte neemt. “We beseffen te weinig wat er op ons afkomt,” zegt Grouwels, die hierover Vervoort ondervroeg in het Brussels parlement.
In zijn antwoord verwijst Rudi Vervoort dan weer naar het Gewestelijk Veiligheids- en Preventieplan. Dat voorziet onder meer in subsidies voor gemeenten en verenigingen die een follow-up en re-integratie organiseren van ex-gedetineerden. Maar, zegt Vervoort er meteen bij: “Het gewest is daar niet voor bevoegd. De justitiehuizen en de follow-up zijn gemeenschapsbevoegdheden. We kunnen wel voor de coördinatie in Brussel zorgen.”
Lees meer over: Brussel , Justitie , radicalisering , deradicalisering , gevangenis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.