De rechter heeft de eis van 5 sans-papiers om de beoordeling van hun dossiers on hold te zetten, als ongegrond beoordeeld. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor asiel en migratie Sammy Mahdi (CD&V). De vijf maken deel uit van de groep mensen die vorig jaar in hongerstaking gingen met de eis tot een regularisatie van hun situatie.
Hongerstakers krijgen geen gelijk van de rechter
Vijf van de 475 mensen zonder papieren die vorig jaar deelnamen aan een hongerstaking hadden in januari beslist om een kortgeding aan te spannen om het akkoord af te dwingen dat in juli met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) was gesloten.
Volgens een woordvoerder en advocate Marie Doutrepont bleek toen dat er slechts een honderdtal van de 475 dossiers die bij de Dienst Vreemdelingenzaken zijn ingediend, al behandeld zijn.
Ondertussen zijn er 150 beslissingen verstuurd, aldus het kabinet van Mahdi maandag. Het gaat over 173 mensen. Daarbij kregen 35 een positief antwoord 137 een negatieve beslissing. Eén persoon is vertrokken en daardoor is deze aanvraag zonder voorwerp.
Er worden nog dergelijke beslissingen genomen. “Deze worden verstuurd bij positieve woonstcontrole, die door de gemeentes gebeuren,” klinkt het.
‘Nooit sprake van soepelere behandeling’
“Het is goed dat de dossiers verder kunnen behandeld worden door de DVZ, want dat betekent dat mensen een beslissing krijgen en weten waar hun toekomst ligt,” zegt staatssecretaris Sammy Mahdi. “Het meest menselijke is gewoon zo snel mogelijk aan iedereen duidelijkheid kunnen geven.”
De staatssecretaris verduidelijkt dat er van een soepelere behandeling nooit sprake kon zijn, wat hij heeft toegelicht tijdens een speciale hoorzitting in het parlement met Directeur-Generaal Freddy Roosemont (DVZ) en de speciale gezant Dirk Van den Bulck.
“Indien we een soepelere behandeling geven aan mensen die een hongerstaking organiseren in een kerk, krijg je morgen tientallen nieuwe acties,” aldus Mahdi.
“Ik heb hen altijd beloofd dat ik menselijk naar de dossiers zal blijven kijken. Dat gebeurt ook zo. Maar een beleid waarin ik soepeler ben voor mensen die hongerstaken, dat lijkt me allesbehalve een menselijke aanpak.”
Lees meer over: Brussel , Justitie , Sammy Mahdi , Asiel en Migratie , hongerstakers
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.