Tussen januari en juni 2018 zijn er in het Brussels Gewest 580 klachten over cyberpesten binnengelopen. Dat zijn er 40 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit de recentste criminaliteitscijfers.
Meer klachten over cyberpesten in Brussel
Twee weken geleden nog sprong een leerlinge aan het Don Boscocollege in Sint-Lambrechts-Woluwe uit het raam van de vierde verdieping. Het veertienjarige meisje zou het slachtoffer geweest zijn van pesterijen, die vooral via sociale media en de smartphone gebeurden.
Uit de recentste criminaliteitscijfers, die gaan tot 30 juni 2018, blijkt dat cyberpesten een steeds vaker voorkomend fenomeen is. En meer dan waarschijnlijk gaat het nog om een onderschatting. "Slachtoffers leggen niet altijd een klacht neer", zegt commissaris Olivier Bogaert van de Computer Crime Unit van de federale politie.
Preventief werk
Volgens Bogaert is pesten van alle tijden. "Jongeren voelen er zich beter en sterker door", zegt de cyberexpert, die erkent dat het internet drempelverlagend werkt voor pesterijen. De politie doet daarom aan preventie. "We proberen in alle scholen een aanspreekpunt te posteren."
Bogaert moedigt jongeren ook aan om klacht neer te leggen. Pesten is namelijk strafbaar, en kan leiden tot celstraffen tot maximaal twee jaar. "Jongeren nemen best een printscreen als ze beslissen naar de politie te stappen. Die gelden als bewijs", aldus Bogaert.
Lees meer over: Brussel , Justitie , Samenleving , cyberpesten , criminaliteitscijfers
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.