Het assisenproces van de aanslag op het Joods Museum beklaagde Mehdi Nemmouche, verdedigd door zijn advocaat Sebastien Courtoy

| Beschuldigde Mehdi Nemmouche, verdedigd door zijn advocaat Sebastien Courtoy.

Nemmouche en Bendrer beiden schuldig bevonden aan aanslag Joods Museum

TRO
© BRUZZ - Belga
07/03/2019
Updated: 07/03/2019 20.23u

De jury van het Brusselse assisenhof heeft Mehdi Nemmouche (33) schuldig verklaard aan viervoudige moord met terroristisch karakter. Nacer Bendrer werd schuldig bevonden als mededader.

Beide mannen zijn ook schuldig verklaard aan verboden wapenbezit met een terroristisch karakter. Volgens de jury bleek uit het dossier en de behandeling op de zitting dat Mehdi Nemmouche opgepakt was met een kalasjnikov die gewikkeld was in een laken waarop IS-leuzen stonden, met munitie, met een blauwe vest, een Nike-pet, Asics-schoenen, een laptop, een fototoestel, een revolver en een donker kostuum. Beide wapens waren, zo bleek, gebruikt bij de aanslag en op de kalasjnikov zat DNA van Nemmouche terwijl zijn vingerafdrukken op de revolver stonden. Op de blauwe jas, die gedragen was door de dader van de aanslag zaten niet alleen het DNA van Nemmouche maar ook kruitsporen.

Opeisingsvideo's

Een schoenspoor op de deur van het Joods Museum kwam dan weer overeen met de Calvin Klein-schoenen die Nemmouche droeg bij zijn arrestatie. Op de laptop waren dan weer een aantal opeisingsvideo's aangetroffen en de stem van de man die daarin aan het woord kwam, komt volgens de jury overeen met de stem van Nemmouche. Zijn lengte en morfologie stemmen ook overeen met die van de dader van de aanslag, die te zien is op bewakingsbeelden van het Joods Museum, en met die van een man die een dag voor de aanslag het museum komt verkennen.

Zonder de hulp van Bendrer, namelijk het verschaffen van de wapens en de munitie, zou de aanslag niet plaatsgevonden kunnen hebben

Jury

Het assisenproces van verachten Nemmouche en Bendrer, verdachten van de aanslag in het Joods Museum

Daarenboven is op de deur van het museum een dna-spoor aangetroffen, waarvan het 109 maal waarschijnlijker is dat het van Nemmouche afkomstig is dan dat niet het geval is, en heeft een directe getuige van de aanslag Nemmouche herkend als de dader van de aanslag. De these van de verdediging, dat Nemmouche het slachtoffer was geworden van een complot en een valstrik, werd door de jury volledig van tafel geveegd.

Bendrer

De jury vond de verschillende aanwijzingen overtuigend genoeg om Bendrer schuldig te verklaren aan mededaderschap aan de viervoudige moord in een terroristische context, waarvoor hij levenslang riskeert. Het openbaar ministerie had in de loop van het proces nochtans een minder zware veroordeling als medeplichtige gevorderd.

Volgens de jury heeft Bendrer aan Nemmouche hulp geboden door hem de kalasjnikov en de revolver te bezorgen die gebruikt zijn bij de aanslag. "Zonder de hulp van Bendrer, namelijk het verschaffen van de wapens en de munitie, zou de aanslag niet plaatsgevonden kunnen hebben op de manier waarop die uiteindelijk plaatsvond", zo luidde het.

Sebastien Courtoy, advocaat van Mehdi Nemmouche, verdacht van de aanslag op het Joods Museum in 2014

| Sebastien Courtoy, Nemmouches advocaat, had vrijspraak gevraagd.

Daarbovenop is er de zogenaamde 'oorlogstelefonie' tussen beide beschuldigden in de lente van 2014. De jury verwees naar verdacht gebruik van verschillende sim-kaarten. De jury verwees ook uitgebreid naar de treinreis die Bendrer maakte naar Brussel. Eerst zei hij daarover dat hij naar een garagist was geweest, maar dat bleek niet te kloppen. Dat Bendrer reisde naar iemand die hij vier jaar niet meer had gezien, "toont voldoende aan dat hij een zekere kennis had van de plannen van Mehdi Nemmouche".

Bendrer was duidelijk aangeslagen door het verdict. Nadat zijn advocaten hem duidelijk gemaakt hadden dat hij als mededader veroordeeld wordt, zakte zijn hoofd voor de rest van de voorlezing van het arrest tussen zijn schouders en staarde hij enkel nog naar de grond.

Vier slachtoffers

Bij de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014, vielen vier doden: Emanuel en Miriam Riva, een Israëlisch echtpaar, en museummedewerkers Dominique Sabrier en Alexandre Strens.

Met de uitspraak komt er, bijna 5 jaar na de aanslag op het Joods Museum, een uitspraak over de schuldigen. Het assisenproces tegen Nemmouche en Bendrer begon 10 januari van dit jaar. Lees hier nog eens wat er allemaal tijdens het proces gebeurde.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Aanslag Joods Museum , Mehdi Nemmouche , proces nemmouche , Nemmouche , aanslag Joods Museum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni