Nu de Irandeal toch niet van de baan is, is er opnieuw hoop voor Olivier Vandecasteele die al maanden in erbarmelijke omstandigheden vastzit in Iran. Toch is de strijd nog niet helemaal gestreden. BRUZZ sprak met Olivier Van Steirtegem, vriend van de voormalige NGO-medewerker. “De tijd dringt. We zijn al 7 maanden kwijt.”
Opluchting voor familie Vandecasteele: 'Maar de strijd is nog niet gestreden'
Het Grondwettelijk Hof heeft vrijdag het beroep verworpen tegen de Irandeal. Die regelt de overdracht van gevangenen tussen Iran en België. De beslissing zet nu deur open voor de vrijlating van OIivier Vandecasteele, de Belgische hulpverlener die in Iran werd veroordeeld tot een celstraf van 40 jaar voor spionage.
Olivier Van Steirtegem, vriend van Vandecasteele en woordvoerder voor zijn familie, spreekt van “een positief teken, ook voor de Belgische democratie”. Wel wijst hij erop dat er al te veel tijd verloren is. "We bevinden ons nu in de situatie van net na de goedkeuring vorige zomer. Toen zette de Kamer van volksvertegenwoordigers het licht op groen voor het verdrag met Iran dat een gevangenenruil mogelijk moet maken.
De Iraanse verzetsbeweging NCRI trok daarop naar het Grondwettelijk Hof. Die verzet zich tegen de vrijlating van de Iraanse schijndiplomaat Assadolah Assadi in ruil voor Vandecasteele. Assadi werd in 2021 in ons land veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in een - verijdelde - terreuraanslag in Parijs.
"Liever een gevangenenruil voor Assadi dan de puur politieke spelletjes van de NCRI"
“Door hun toedoen zijn wel al 7 maanden verloren”, zegt Van Steirtegem bitter. “Ik hou hen daarvoor ten volle verantwoordelijk”. Hij roept ook op om "de juridische nachtmerrie" nu te stoppen: "Ze hebben verloren en het hof heeft een zeer duidelijke beslissing genomen".
“Bovendien heeft Assadi al 5 jaar in de cel gezeten na zijn proces in België en zou hij sowieso over anderhalf jaar vrijkomen”, aldus Van Steirtegem. "Ik heb dus absoluut geen begrip voor de argumenten van de NCRI. Olivier is het enige slachtoffer in deze zaak en dit kan zijn leven kosten. Liever een gevangenenruil voor Assadi dan de puur politieke spelletjes van de NCRI over wie nu de macht heeft in Iran.”
Isolatie
Wat er nu moet gebeuren? “De tijd dringt”, zegt Van Steirtegem. “Olivier zit nog in volledige isolatie, hij is ziek en is er psychologisch niet goed aan toe. De onderhandelingen tussen de Belgische en Iraanse autoriteiten moeten daarom nu beginnen en wij zullen ook blijven druk zetten op de regering.”
Of Vandecasteele zelf op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen kan Van Steirtegem niet zeggen. “We hebben hem op 20 januari voor het laatst gehoord. De ambassadeur heeft al een maand geleden een nieuwe afspraak gevraagd, maar daar kwam geen antwoord op.”
De NCRI liet intussen al weten de eventuele transfer van Assadolah Assadi te zullen aanvechten voor een rechtbank, zoals het arrest van het Grondwettelijk Hof van vrijdag dat toelaat. "Het hof is gekant tegen een onvoorwaardelijke vrijlating van Assadi en heeft de regering opgelegd op voorhand de klagers te informeren als ze de intentie heeft om Assadi over te brengen. Zij kunnen de zaak voor de rechtbank van eerste aanleg brengen", klinkt het bij de organisatie.
Lees meer over: Brussel , Justitie , Olivier Vandecasteele , Olivier Van Steirtegem , irandeal