De familie van Adil (19), die bij een politie-achtervolging om het leven kwam in Anderlecht, heeft advocaat Alexis Deswaef in de arm genomen. Die vroeg het parket van Brussel dit weekend om een onderzoeksrechter aan te stellen om 'in volledige onafhankelijkheid' het ongeval te onderzoeken. Het parket heeft ondertussen gehoor gegeven aan die oproep. Er is een onderzoeksrechter aangesteld, belast met een onderzoek naar 'onvrijwillige doodslag'.
Parket geeft gehoor aan oproep van familie van Adil en stelt onderzoeksrechter aan
"Als advocaat van de familie, vraag ik dat het parket het dossier overmaakt aan een onderzoeksrechter, zonder dat de familie daar in moet tussenkomen. In deze omstandigheden, waarbij politieagenten betrokken zijn bij de dood van een jongen, moet er een onafhankelijke onderzoeksrechter aangesteld worden", aldus advocaat Alexis Deswaef.
Er zijn intussen al twee onderzoeken geopend bij het Brussels parket: een voor kwaadwillige belemmering van het verkeer en een voor het verkeersongeval. "We willen niet dat het onderzoek enkel door het parket gevoerd wordt. Dat is niet uit wantrouwen tegenover het parket maar in het belang van iedereen. Een onderzoeksrechter moet ook het Comité P kunnen inschakelen, om te vermijden dat collega's van de bewuste politieagenten of van een naburige politiezone het onderzoek moeten voeren", aldus Deswaef.
Ooggetuige
Volgens Deswaef zijn er ook getuigen die moeten gehoord worden, zoals de jongen die bij Adil was net voor de feiten maar ook een ooggetuige van het ongeval. De familie hoopt ook dat de beelden van een camera op straat zullen bekeken worden en bij het dossier gevoerd worden. Tenslotte moet er ook een technisch expert aangesteld worden om bijvoorbeeld de remsporen op het wegdek te analyseren.
"Ik heb lang gepraat met de ouders, de broers en de zus van de jonge Adil. De familie is er uiteraard kapot van", aldus de advocaat. "Om als ouder je kind te verliezen in zo'n omstandigheden, dat is het ergste wat er bestaat. Ze zitten dus met veel vragen. Ze zijn ook benaderd door de pers maar willen niet op de vragen antwoorden en hun rouw in intieme kring kunnen beleven."
'Agenten hebben het leven van een jongen in gevaar gebracht'
De omstandigheden moeten zo snel mogelijk opgeklaard worden, vindt Deswaef. Hij zegt aanwijzingen te hebben dat de politie in de fout ging. "Met de elementen die ik in mijn bezit heb kan ik niet anders dan de rol van de politie in vraag te stellen. Ze hebben in elk geval het leven van een jongere in gevaar gebracht. Zich onttrekken aan een controle uit vrees voor een boete, zeker in deze context waarin dat 250 euro zou kosten, mag nooit tot de dood leiden. De reactie van de ordediensten moet in verhouding zijn."
"Moet je als politie twee jongens achtervolgen die vluchten van een controle uit angst voor een boete, rechtvaardigt dat dat er twee politiewagens beginnen achtervolgen en versterking oproepen, waarbij een politiewagen komt aangesneld en zo uiteindelijk een ongeval veroorzaakt? Volgens mij is het antwoord neen", sluit de advocaat af.
Onderzoeksrechter aangesteld
Het Brusselse parket heeft ondertussen gehoor gegeven aan de oproep van Deswaef en een onderzoeksrechter aangesteld om de omstandigheden waarin het dodelijke ongeval plaatsvond te onderzoeken. "Er werd vandaag een onderzoeksrechter gevorderd door het parket van Brussel, wegens feiten van onvrijwillige doodslag”, klinkt het in een persmededeling.
Lees meer over: Justitie , Adil , Alexis Deswaef , rellen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.