Het proces rond de ontsnappingspoging in 2014 van de Franse drugsbaron Mohamed Benabdelhak uit de gevangenis van Sint-Gillis, zal op 18, 19 en 20 oktober behandeld worden. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank vrijdag beslist. Zeven personen worden voor die ontsnappingspoging vervolgd, bij wie Benabdelhak zelf, maar ook een Brusselse restauranthouder en zijn zoon.
Proces over spectaculaire ontsnappingspoging van Franse drugsbaron in oktober van start
De poging om Mohamed Benabdelhak te bevrijden, vond op 13 april 2014 plaats. Vier daders boden zich rond 20.15 uur aan de gevangenispoorten aan en deden zich voor als politieagenten. Toen het personeel hen niet binnenliet, reed het viertal weg en beukte een bestelwagen de poorten van de gevangenis in, waarna de aanvallers voor het veiligheidssas stonden. Daar losten ze verschillende schoten en gijzelden een verpleegster, maar toen ook dat niet hielp, gingen ze er vandoor. Daarna ontspon zich een wilde achtervolging op de Brusselse buitenring, die door de politie moest gestopt worden toen de vluchters in het wilde weg begonnen te schieten.
Al vrij snel bleek dat de aanvallers de bedoeling hadden Mohamed Benabdelhak te bevrijden. Die had diezelfde avond bezoek gekregen van zijn Franse advocate. De vrouw werd nog dezelfde avond ondervraagd maar vrijgelaten. Na een maandenlang onderzoek arresteerde het Franse gerecht op 3 juni 2015 vier personen. Het ging om Mohamed Benabdelhak zelf, zijn advocate, Jérémy B. en Djawed A. De 31-jarige advocate, I., werd aan België overgeleverd maar hier vrijgelaten onder voorwaarden.
In het voorjaar van 2017 werden strafpleiter Olivier Martins en restauranthouders Luigi en David M. opgepakt en in verdenking gesteld omdat ook zij een rol zouden gespeeld hebben in de ontsnappingspoging. Meester Martins werd uiteindelijk door de Kamer van Inbeschuldigingstelling wel buiten vervolging gesteld.
Moord
Verscheidene media meldden in het verleden dat speurders een verband vermoedden tussen die bevrijdingspoging, de moord op de broers Hilger, de moord op drogist Johan Verhaeghe en de aanslag op het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) in Neder-over-Heembeek. Claude en Frédéric Hilger verdwenen op 8 maart 2016. Twee dagen later werden hun stoffelijke resten, die opgelost waren in zuur, teruggevonden in een bestelwagen die in Seneffe uit het kanaal was gehaald.
Onderzoek wees uit dat beide broers op 8 maart vermoedelijk vertrokken waren naar een van de restaurants van de familie M. Die had een restaurant aan de Naamsepoort in Brussel en twee in Zaventem. In het onderzoek naar de moord op de broers Hilger werden verscheidene huiszoekingen gedaan in die restaurants.
Speurders vermoeden dat de broers Hilger mogelijk een rol speelden bij de poging tot bevrijding van Mohammed Benadbelhak uit de gevangenis, maar nadien uit de weg geruimd werden, ofwel omdat de bevrijdingspoging mislukte, ofwel om te vermijden dat ze hun mond zouden voorbijpraten. In die hypothese zou het zuur waarin de lichamen van beide broers werd opgelost mogelijk aangekocht zijn bij Johan Verhaeghe. De Kampenhoutenaar baatte een drogisterij uit in Schaarbeek en werd begin mei 2016 vermoord op de oprit van zijn woning.
De brandaanslag op het NICC, in de nacht van 28 op 29 augustus, zou dan weer als bedoeling gehad hebben bewijsmateriaal in het onderzoek naar de moord op de broers Hilger te vernietigen. De daders hadden het mogelijk gemunt op één schoen, die aangetroffen werd in de bestelwagen waarin ook de stoffelijke overschotten lagen van de broers Hilger. Kort voor de aanslag op het NICC belde een onbekende man naar het NICC die zich voordeed als een speurder van de federale politie van Charleroi en naar die schoen vroeg.
Uitgeleverd
In geen van die drie onderzoeken, de moord op de broers Hilger, de moord op Johan Verhaeghe, en de aanslag op het NICC, konden ooit verdachten geïdentificeerd worden. Benabdelhak en de zes andere verdachten worden ook enkel vervolgd voor de ontsnappingspoging. De Franse drugsbaron werd kort na die ontsnappingspoging overgeleverd aan Frankrijk. Hij zal opnieuw naar België worden overgebracht voor dit proces.
Lees meer over: Sint-Gillis , Justitie , ontsnappingspoging , gevangenis Sint-Gillis , Mohamed Benabdelhak