De Raad van State heeft het koninklijk besluit vernietigd waarbij Marc Dallemagne wordt aangeduid tot voorzitter van het Arbeidshof in Brussel. Eerder had het rechtscollege ook al de Franstalige vacature voor de functie vernietigd, omdat die voor een Nederlandstalige eerste voorzitter moest worden uitgeschreven. In een gelijkaardige zaak omtrent de Franstalige voorzitter van het tweetalige Brusselse hof van beroep lijkt de Raad van State dezelfde redenering te volgen, al legt hij de kwestie eerst voor aan het Grondwettelijk Hof.
Raad van State bekritiseert benoeming Franstalige voorzitter Hof Van Beroep
Het is eigenlijk de tweede zaak die de meeste deining veroorzaakte, ondertussen bijna een jaar geleden. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benoemde toen Laurence Massart tot nieuwe eerste voorzitter van het tweetalige hof van beroep in Brussel. De controverse kwam niet zozeer tot stand rond de juridische capaciteiten van Massart, maar wel omdat ze Franstalig is. Haar voorganger was immers ook Franstalig.
In een arrest van afgelopen vrijdag bevestigt de Raad van State dat taalalternatie de regel is. Er bestaan afwijkingen op die regel. In de Brusselse gerechtshoven gelden die afwijkingen echter enkel voor die gevallen waarbij de vorige korpschef zijn mandaat vroegtijdig neerlegt. Dat was bij de voorganger van Massart niet het geval. De opvolger van de vorige Franstalige voorzitter moest dus een Nederlandstalige zijn.
De Franstalige vacature kwam er nadat de Nederlandstalige procureur-generaal van Brussel zijn tweede mandaat opnam voor de komende vijf jaar en de taalevenwichten moesten worden bewaard. Indien de regering een andere regeling wil invoeren, waarbij de korpschef van de zetel en van het parket tot een verschillend taalstelsel horen, dan moet daarvoor volgens de Raad van State een wettelijke regeling in het leven worden geroepen.
Grondwettelijk Hof
Toch vernietigt de Raad van State de benoeming nog niet. Hij stelt eerst een prejudiciële vraag aan het Grondwettelijk Hof waarbij het Hof moet nagaan of de huidige regeling wel in overeenstemming is met het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel. In de zaak van de Franstalige voorzitter van het Arbeidshof vernietigt de Raad van State zijn benoeming zoals verwacht wel. De vacantverklaring was immers al in juni vernietigd, zodat de aanwijzing hoe dan ook onregelmatig tot stand is gekomen.
"In die zin verrast het arrest ons dus niet heel erg. We nemen daarvan akte", reageert minister van Justitie Geens (CD&V). Op de procedure rond de benoeming van Massart wenst hij voorlopig niet te reageren, omdat er nog geen eindarrest is. Minister Geens vindt tweetaligheid eisen overigens "niet meer dan logisch". Hij verwijst naar een wetsvoorstel dat zijn partijgenoot Servais Verherstraeten vorig jaar in de Kamer heeft ingediend om daaraan tegemoet te komen.
Lees meer over: Brussel , Justitie , Politiek , Brussels hof van beroep , tweetaligheid , benoeming , Koen Geens
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.