| De Deliveroo-koeriers kunnen blijven werken zelfstandigen.

Rechtbank raakt niet aan zelfstandigenstatuut Deliveroo-koeriers

© Chris Verhaeghe - Belga
08/12/2021
Updated: 08/12/2021 14.03u

Er is geen reden om de samenwerkingscontracten van de maaltijdkoeriers van Deliveroo te herkwalificeren. De koeriers kunnen dus werken als dienstverleners met een zelfstandigenstatuut en moeten niet beschouwd worden als werknemers. Dat heeft de Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel woensdag beslist.

De rechtbank volgde het standpunt van de arbeidsauditeur dus niet. Die had in oktober gepleit dat "koeriers werknemers in loondienst" zijn. De arbeidsauditeur vond dat de koeriers niet mogen werken als "dienstverleners in de deeleconomie" met een zelfstandigenstatuut, maar dat ze werknemers zijn en een arbeidsovereenkomst moeten krijgen.

Deliveroo zal al zijn koeriers als volwaardige zelfstandigen moeten inzetten. Het statuut van "dienstverlener in de deeleconomie" is door de Brusselse arbeidsrechtbank verboden. Dat lezen de vakbonden in het vonnis van de rechtbank. Deliveroo zelf ziet het anders. Het klopt dat de rechter het deeleconomie-stelsel voor de koeriers in vraag stelt, klinkt het bij het bedrijf, maar een definitieve beslissing is er niet. Deliveroo-woordvoerder Rodolphe Van Nuffel wijst ook op rulings met de fiscus, die het voor koeriers mogelijk maken met het P2P-systeem te werken.

Zo’n dertig koeriers hadden een zaak aangespannen tegen Deliveroo omdat ze erkend wilden worden als werknemer, maar de rechtbank gaf hen vandaag ongelijk. “Wij zijn ontgoocheld over deze beslissing,” zegt de advocaat van de koeriers, Jan Buelens. “Als de arbeidsauditeur in beroep gaat, zullen we nog beter aantonen dat de koeriers het statuut van werknemer moeten krijgen.”

Sociale wetgeving

De Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid startte in 2017 een onderzoek naar Deliveroo. Twee jaar later volgde het arbeidsauditoraat, dat van mening is dat de koeriers als werknemers moeten worden beschouwd en dat Deliveroo dan ook de sociale wetgeving daarvoor moet volgen.

Maar dat zou wel een slechte zaak zijn voor de koeriers zelf, klinkt het nog. Zij zullen dan onder meer zelfstandigenbelasting moeten betalen, mogelijk met terugwerkende kracht, zegt BTB'er Tom Peeters. "Het zwaard van Damocles hangt boven de koeriers", aldus de christelijke vakbond. Samen met het Koerierscollectief roept hij de overheid op om snel klaarheid te scheppen over het statuut.

De zaak kwam eind oktober voor de arbeidsrechtbank, waar het arbeidsauditoraat op basis van de verklaringen van meer dan honderd koeriers probeerde aan te tonen dat de koeriers geen zelfstandigen waren, maar werknemers van Deliveroo. Een aantal koeriers werd op het proces vertegenwoordigd door advocaat Buelens, die eiste dat zijn cliënten het loon en de vergoedingen krijgen die overeenstemmen met het statuut van een werknemer. Ze kregen daarbij steun van de vakbonden ACV en ABVV.

Deeleconomie

Deliveroo pleitte op het proces dat de maaltijdkoeriers "in alle vrijheid en flexibiliteit" kunnen werken en daarom zelfstandigen zijn en geen werknemers. Het beriep zich daarvoor op de wet rond de deeleconomie. Het verwees onder meer naar het feit dat veel koeriers onder het P2P-statuut (peer-to-peer) verkiezen te werken waardoor ze op jaarbasis iets meer dan 6.000 euro kunnen verdienen en daarom slechts tien procent belastingen hoeven te betalen.

De arbeidsrechtbank volgt die redenering en oordeelde vandaag dat er geen ‘juridische ondergeschiktheid’ bestaat tussen Deliveroo en de koeriers en ze dus niet het statuut van werknemer kunnen krijgen.

De advocaat van de maaltijdkoeriers reageert ontgoocheld. “De arbeidsrechtbank heeft geoordeeld dat het toch zelfstandigen zijn, terwijl ze in de realiteit eigenlijk werknemers zijn. Indien het arbeidsauditoraat beroep aantekent, wat we wel verwachten, zullen we nog beter proberen aan te tonen dat ze het statuut van werknemer moeten krijgen,” aldus advocaat Buelens.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni