Sven Mary advocaat Salah Abdeslam correctionele rechtbank justitiepaleis proces Driesstraat Vorst 2

| Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam, herinnert binnenlandminister Jambon aan scheiding der machten

Sven Mary: 'Jambon herinneren aan scheiding der machten'

© Belga
11/02/2018
Updated: 11/02/2018 18.05u

"Het wordt tijd om minister Jambon te herinneren aan de principes van de scheiding der machten", zo pareert advocaat Sven Mary de kritiek van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Die zei in De Zevende Dag dat hij het onbegrijpelijk vond dat Mary voor zijn cliënt Salah Abdeslam de vrijspraak had gevraagd. Ook de Orde van Vlaamse Balies is scherp: "De rechter mag niet onder druk worden gezet door wie dan ook."

"Het is onaanvaardbaar dat een minister in functie zich inlaat met een zaak die hangende is voor een rechtbank", zegt meester Mary, over het proces rond het schietincident in Vorst. "Op deze manier zet hij de rechtbank in een delicaat dossier, met een delicaat probleem, onder druk."

'Populistische uitspraken'

"Ik neem er ook akte van dat hij vindt dat er voor iemand als Salah Abdeslam geen vrijspraak mag gevraagd worden en stelt dat de advocaat er enkel moet op toezien dat er een juiste bestraffing volgt", gaat Mary verder.

"Dat klopt niet, een advocaat moet er in de eerste plaats op toezien dat de rechtsregels en procedure gerespecteerd worden, zelfs voor iemand als Salah Abdeslam. Met deze populistische uitspraken paait hij misschien een breed publiek maar dat is niet zijn taak als minister."

"Misschien moet de N-VA zich ook eens afvragen waarom er in Brussel geen tweetalige onderzoeksrechters meer zijn", aldus nog de strafpleiter. "Dat is namelijk het gevolg van de splitsing van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg in een Franstalige en een Nederlandstalige rechtbank."

N-VA: 'Niet aangesproken'

Dat laatste leidde prompt tot een persbericht van de N-VA. "Meester Mary wekt verkeerdelijk de indruk dat het gebrek aan tweetalige onderzoeksrechters de fout is van de N-VA. Wij hebben de zesde staatshervorming nooit goedgekeurd en steeds bestreden", laat de partij weten.

De kern van de zaak - de kritiek van de minister op een advocaat - zorgt ook bij andere pleiters voor beroering. "Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon lijkt niet te weten wat de rol is van een advocaat in een rechtsstaat", reageert meester Hugo Lamon, de woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies.

"Als minister Jambon het niet mee eens is met de sancties die voorzien zijn in de taalwet in gerechtszaken, moet hij maar aan het parlement vragen om de wet te wijzigen, zodat in de toekomst andere sancties gelden"

Meester Hugo Lamon, woordvoerder van de Orde van Vlaamse Balies

"Een advocaat mag wijzen op eventuele procedurefouten en het is de taak van de rechter, en niet die van de minister, om te controleren of er sprake is van een procedurefout. De rechter mag daarbij niet onder druk worden gezet door wie dan ook."

Als de rechter een procedurefout zou vaststellen omdat de taalwet niet werd gerespecteerd, is het de wet die de sancties voorziet, klinkt het nog.

"Als de minister het niet mee eens is met de sancties die voorzien zijn in de taalwet in gerechtszaken, moet hij niet de advocatuur met de vinger wijzen. Hij moet dan maar aan het parlement vragen om de wet te wijzigen, zodat dan in de toekomst andere sancties gelden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Politiek , Jan Jambon , Sven Mary , Salah Abdeslam

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni