Sint-Gillis Gevangenis luchtbeeld

| Sint-Gillis Gevangenis luchtbeeld

Van Quickenborne wil Brusselse gedetineerden naar Haren vanaf 2022

LG
© BRUZZ
15/02/2021

De megagevangenis in Haren zal in september 2022 openen en zal gedetineerden ontvangen uit de drie Brusselse gevangenissen. Dat wordt een ongeziene logistieke operatie, ook wat betreft de herbestemming van de drie huidige gevangenisgebouwen.

De gevangenis van Haren zal 1190 gedetineerden kunnen huisvesten, normaal gezien ruimschoots genoeg om de gevangenen uit de drie huidige Brusselse gevangenissen te kunnen plaatsen. Die transfer wil zeggen dat voor de drie sites nu andere bestemmingen mogelijk zijn, al staan die momenteel nog steeds niet vast. De drie gevangenisgebouwen betekenen een ongezien maatschappelijk potentieel op vlak van ruimtelijke invulling.

Maar de vraag is of de ontwikkeling van de gevangenissites na 2022 zal gebeuren door de federale overheid en haar Regie der Gebouwen, of zal worden overgeheveld naar het Brussels Gewest met Beliris - of nog een derde speler zal worden aangetrokken voor een samenwerking met de privé. Die vraagt stelt de krant Le Soir vandaag.

De gevangenis van Vorst - goed voor drie hectare - zal het eerste complex zijn dat zal worden leeggehaald, aangezien de infrastructuur er het ergst aan toe is. Dan is de gevangenis van Sint-Gillis aan de beurt, die dubbel zo groot is en waarvan het gebouw geschikt is voor herbestemming. Berkendael zal het laatste complex zijn waaruit de transfers naar Haren vertrekken. In totaal zal de operatie lopen van eind 2022 tot begin 2024. Al is er geen zekerheid of echt wel alle gevangenissen zullen kunnen sluiten - vooral Berkendael blijft een vraagstuk.

Halfleeg of halfvol

Op dit moment moet er dringend werk gemaakt worden van duidelijke en goed doordachte herbestemmingsplannen. In Sint-Gillis waren meer dan vijf jaar geleden al voorzichtige plannen voor de uitbreiding van enkele vleugels tot ruime apartementen en was er ook sprake van een school en een kinderdagverblijf. Volgens burgemeester van Sint-Gillis Charles Picqué moet de overheid binnenkort knopen kunnen doorhakken over het maatschappelijke doel van het gevangenisgebouw op de site van SInt-Gillis, om later chaos te vermijden.

De gevangenis van Vorst is minder kwaliteitsvol en is dus niet helemaal geschikt om te herbestemmen - het zou dus kunnen dat het gebouw volledig wordt afgebroken. Maar wie over de afbraak dan wel herbestemming van de gevangenisbouwen beslist, moet dus nog worden uitgevochten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni