In het kader van het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem heeft de Brusselse raadkamer donderdag de voorlopige hechtenis van vier verdachten verlengd met twee maanden. Dat meldt het federaal parket. Het gaat om Mohamed Abrini, Hervé Bayingana Muhirwa, Ossama Krayem en Bilal El Makhoukhi.
Voorlopige hechtenis van vier verdachten aanslagen 22 maart verlengd
Mohamed Abrini (32) werd op 8 april 2016 opgepakt in Anderlecht, een tweetal weken na de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel, maar werd al gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs.
Abrini bekende dat hij de "man met het hoedje" is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. De Syrische Zweed Ossama Krayem (24) werd ook op 8 april opgepakt. Hij werd gefilmd in metrostation Pétillon kort voor de aanslag in Maalbeek, toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui.
De man, die ook bekendstond onder de valse Syrische identiteit "Naïm Al Hamed", had zich ook in de metro moeten opblazen, maar krabbelde terug en goot zijn lading TATP in het toilet van de flat in Etterbeek waar hij zich met El Bakraoui had schuilgehouden. De Rwandees Hervé Bayingana Muhirwa zou Abrini en Krayem na 22 maart hebben helpen onderduiken.
Audio-testament
Bilal El Makhoukhi (27) werd eveneens opgepakt op 8 april in Laken en zou net als Hervé Bayingana Muhirwa Abrini en Krayem hebben helpen onderduiken na de aanslagen. Daarnaast werd het DNA van El Makhoukhi ook aangetroffen in de flat aan de Kazernenlaan in Etterbeek van waaruit Ossama Krayem en Khaled El Bakraoui de ochtend van de aanslagen in Brussel en Zaventem vertrokken.
Het zat meer bepaald op een lege verpakking van batterijen, waarvan vermoed wordt dat ze gebruikt werden bij de aanmaak van de bommen die op Brussels Airport ontploften. In het audio-testament van Ibrahim El Bakraoui, dat teruggevonden werd op een laptop die in de buurt van het safehouse in de Max Roosstraat in Schaarbeek werd aangetroffen, vermeldt El Bakraoui ook de naam "Abou Imran", wat dan weer de naam zou zijn die Bilal El Makhoukhi gebruikte toen hij in 2012 in Syrië verbleef.
Wapens spoorloos
De speurders vermoeden bovendien dat het de bedoeling was dat El Makhoukhi na de aanslagen de wapens van de terreurcel zou bijhouden en doorgeven aan andere kandidaat-terroristen. Die wapens zijn vandaag nog altijd spoorloos. Een dag voor de aanslagen contacteerde een van de kamikazes, Najim Laachraoui, met een audioboodschap de emir Abou Ahmed in Syrië.
Hij zegt daarin dat hij aan broeder "Abou Imran" heeft laten weten hoe hij Ahmed moet contacteren en dat "Imran" zal vertellen waar de wapens te vinden zijn. Tijdens zijn verhoren lachte El Makhoukhi weg dat hij die "Imran" is. El Makhoukhi werd in 2015 nog veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces.
Lees meer over: Justitie , aanslagen Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.