In Brussel zijn vrijdagochtend de aanslagen van 22 maart 2016 herdacht. De namen van 57 terreurslachtoffers weerklonken, van wie er 35 omkwamen in de nasleep van de terreurdaden in Maalbeek en Zaventem.
Terreurslachtoffers exact 8 jaar na aanslagen herdacht in Brussel
Om 10.30 uur weerklonken de namen van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016. Dat aantal ligt sinds vorig jaar op 35, nadat de jury op het assisenproces postuum drie bijkomende slachtoffers erkende.
Het ging om Mathieu Fischer, die in 2021 aan zelfdoding stierf omdat hij sinds de aanslag last had van zware oorsuizingen, Shanti De Corte, die in mei 2022 euthanasie kreeg omwille van psychisch lijden, en Xavier Legrand, die in 2017 stierf aan kanker omdat hij zijn behandeling door zijn verwondingen niet kon voortzetten.
Ook de namen van andere Belgische terreurslachtoffers en die van Belgische slachtoffers van terreurdaden in het buitenland werden afgeroepen. Onder meer de naam Thomas Monjoie, de Luikse politieagent die in 2022 op straat werd vermoord, en Anne-Laure Decadt, die stierf bij de aanslag in New York in 2017, weerklonk.
Ook de namen van mensen die stierven bij de aanslagen in het Joods Museum en bij de aanslag in Brussel van oktober galmden door de Wetstraat.
Minuut stilte
Na het voorlezen van de namen, werd ook een minuut stilte gehouden en werden bloemen neergelegd aan het monument voor de slachtoffers van terreurdaden in de Wetstraat. Onder meer premier Alexander De Croo, minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en minister van Justitie Paul Van Tigchelt legden een krans neer.
Daarna kregen zowat 150 aanwezigen, onder wie nabestaanden, slachtofferverenigingen, MIVB-CEO Brieuc de Meeus en Brussels Airport-CEO Arnaud Feist de kans om een bloem te leggen op het monument.
Eerder op de dag werden in Brussels Airport, waar op 22 maart 2016 om 7.58 uur met enkele seconden verschil twee bommen ontploften, en in metrostation Maalbeek, waar om 9.11 uur de derde bom ontplofte, al een herdenking gehouden. De namen van de slachtoffers werden voorgelezen, gevolgd door een minuut stilte.
Herdenking Molenbeek
Ook in Molenbeek was er een herdenking voor de slachtoffers van de aanslagen rond 9 uur aan het monument 'de Vlam van de Hoop' op het gemeenteplein. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) wil daarbij ook aandacht schenken aan de nabestaanden van Loubna Lafquiri.
Lafquiri was een 34-jarige leerkracht op La Vertu, een erkende moslimschool in de gemeente Schaarbeek. Op de ochtend van de aanslagen was ze voor collega's, familie en vrienden plots onbereikbaar. Haar lichaam werd twee dagen later geïdentificeerd als één van de slachtoffers van de aanslag in metrohalte Maalbeek.
Om 10 uur heeft de gemeente Molenbeek daarom ook een herdenking georganiseerd op het Loubna Lafquiriplein in de gemeente. "We huldigen haar en alle slachtoffers van geweld over de hele wereld", aldus Moureaux.
Bij de plechtigheid was ook Mohamed El Bachiri aanwezig, de echtgenoot van het slachtoffer. El Bachiri is tevens de auteur van het boek 'De Jihad van de Liefde', waarin hij pleit voor een moderne, broederlijke samenleving waar verschil gezien wordt als een verrijking voor de menselijkheid.
Tijdens het eerbetoon op het Loubna Lafquiriplein hebben kinderen van verschillende gemeentescholen hulde gebracht aan Lafquiri en de 34 andere slachtoffers van de aanslagen van 22 maart. Er werden bloemen geplaatst aan de voet van de Lafquiri-gedenksteen, de schoolkinderen brachten er liedjes en gedichten.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , aanslagen Brussel