Afvaltoerisme in Brussel: ‘Mensen dumpen hier hun afvalzakken omdat het goedkoper is'

Rojin Ferho
© BRUZZ
11/10/2022

Steeds meer Brusselse gemeenten krijgen te maken met afvaltoeristen: mensen uit Vlaanderen en Wallonië die in Brussel hun afvalzakken achterlaten. "Elk jaar behandelen we in Brussel 400 tot 500 dossiers waarin we de dader kunnen identificeren", zegt Alain Martens, directeur Opsporing en Verbalisatie bij afvalbeheerder Net Brussel. Het probleem is vooral zichtbaar in de Brusselse randgemeenten.

Na de coronacrisis herleeft Brussel opnieuw en dat is vooral merkbaar dankzij de vele toeristen. De afgelopen maanden maakte onze hoofdstad ook kennis met een variant daarop: de afvaltoerist. Steeds meer gemeenten krijgen te maken met Vlamingen en Walen die hun afvalzakken op Brussels grondgebied willen dumpen.

Het probleem zou vooral zichtbaar zijn in randgemeenten zoals Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem, Anderlecht en Oudergem. “Al merken we de laatste tijd dat mensen vaker dieper de stad in duiken om vuilniszakken achter te laten”, nuanceert Alain Martens, directeur Opsporing en Verbalisatie bij afvalbeheerder Net Brussel, “en vooral op plaatsen waar veel meer afvalophaling gebeurt, of dichtbij de plek waar de werkgever van de persoon zich bevindt.”

Volgens Net Brussel zijn het vooral inwoners uit de Vlaamse en Waalse randgemeenten die in Brussel sluikstorten, maar af en toe komen ze van veel verder. “Wij hebben al mensen geïdentificeerd die uit Antwerpen of Willebroek komen.”

In totaal behandelt Net Brussel ongeveer 2000 pv's over sluikstorten per jaar. "Een vierde van die dossiers gaat over Vlamingen en Walen die hier in Brussel vuilniszakken achterlaten."

Goedkoper in Brussel

De reden waarom mensen uit Vlaanderen en Wallonië vaker hun afval in Brussel achterlaten, is omdat het hier goedkoper is, klinkt het bij Net Brussel. “In Brussel betaal je geen taks op de afvalzak, dus je betaalt hier de commerciële prijs”, legt Martens uit. “In Vlaanderen en in Wallonië betaal je 1 tot 2 euro meer voor een afvalzak.”

Concreet zou het dan gaan om mensen die niet in de hoofdstad wonen en die hier afvalzakken aan een voordelige prijs kopen, om nadien hun afvalzak in de stad te dumpen.

Anders dan in Vlaanderen en Wallonië, betaal je in Brussel geen taks op je vuilniszak.

Alain Martens, directeur Opsporing en Verbalisatie (Net Brussel)

De getroffen gemeenten

Net Brussel kan mensen identificeren op twee manieren: camerabeelden is daar één van. “In Sint-Agatha-Berchem hebben we onlangs camera’s geplaatst en in één maand hebben we tachtig pv’s kunnen opstellen.”

Veel controle op sluikstorten is hier in Oudergem niet.

Matthieu Pillois, schepen in Oudergem

Al zijn die camera’s niet overal even sterk aanwezig. “In Oudergem staan borden waarop staat dat je niet mag sluikstorten, maar veel controle is er niet”, zegt Matthieu Pillois, schepen van de Openbare Ruimte in Oudergem (DéFi) aan de Franstalige krant La Dernière Heure.

In Schaarbeek wordt volgens de schepen van Openbare Netheid, Deborah Lorenzino (DéFi), de omgeving van de E40 en de Van Praetbrug geviseerd. "Mensen hebben vaak een band met Schaarbeek: ze komen op bezoek bij de familie, werken in Schaarbeek, hebben er gewoond..."

We merken vooral dat het op wedstrijddagen gebeurt.

Allan Neuzy, schepen in Anderlecht

In Anderlecht bevestigt ook schepen van Netheid Allan Neuzy (Ecolo) dat afvaltoerisme in hun gemeente bestaat. “We merken vooral dat het op voetbalwedstrijden gebeurt. Sommigen komen naar het stadion en maken van de gelegenheid gebruik om hun afvalzakken hier achter te laten”, vertelt Neuzy. “Het is moeilijk om deze mensen te identificeren.”

Boetes

Toch benadrukt Net Brussel dat de boetes hoog zijn voor wie hier sluikstort. “Je moet weten dat deze mensen de afvalophaling in hun eigen streek niet financieren, maar ook in Brussel geen belastingen betalen, dus de overheid wordt dan twee keer bedrogen”, vertelt Martens.

De boete hangt van verschillende factoren af. “Je betaalt 75 euro boete per afvalzak die je hier achterlaat, of 150 euro als je niet gesorteerd hebt”, zegt Martens. Bovendien komt daar nog eens een boete van 250 euro bij, dus de kosten kunnen aan het einde van de rit hoog oplopen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Samenleving , Net Brussel , afvaltoerisme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni