De toekomstige Europese PFAS-norm is in het Brusselse kraantjeswater nooit overschreden. Dat heeft Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) woensdag verklaard in het Brussels parlement.
Alain Maron stelt gerust: 'Europese norm nooit overschreden in Brussels kraantjeswater'
De minister werd er aan de tand gevoeld over de onthullingen in een RTBF-reportage over de aanwezigheid van PFAS in Henegouwen en over de brief waarin Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) haar Brusselse en Waalse collega's waarschuwde dat het drinkwater in Halle, dat aangeleverd werd door Vivaqua uit een Waals bekken, hoge PFAS-waarden had.
"Als minister ben ik bevoegd voor de normen en controle op de kwaliteit van het water dat wordt opgevangen en verdeeld in Brussel, waar de toekomstige Europese norm van 100 ng/liter nooit werd overschreden", benadrukte Maron woensdag in de bevoegde commissie van het Brussels parlement. Hij preciseerde dat watermaatschappij Vivaqua op vraag van Leefmilieu Brussel "op PFAS controleert aan de kraan, in woningen, en dat die controles steeds negatief waren vergeleken met de toekomstige Europese norm."
Volgens de Ecolo-minister heeft iedereen op de website van Vivaqua toegang tot alle informatie over de resultaten van de tests die elke maand plaatsvinden bij de waterreservoirs.
Corrigende maatregel
Wat de vervuiling betreft die door De Watergroep in Halle was vastgesteld, preciseerde Maron dat hij op 30 januari van dit jaar een brief heeft ontvangen van zijn Vlaamse collega. Daarin was sprake van een overschrijding van de toekomstige Europese normen, die dus 3 tot 4 maanden voordien was vastgesteld.
"Op 26 januari werd mijn kabinet door Leefmilieu Brussel ingelicht dat de Vlaamse Milieumaatschappij die Brusselse instelling en Vivaqua wilde betrekken bij een vergadering over een overschrijding van de toekomstige norm in Halle."
Die vergadering vond op 30 januari plaats in het kader van interregionaal PFAS-overleg dat minister Demir in de loop van 2022 aan de twee andere gewesten had voorgesteld. Naar aanleiding daarvan kreeg Maron van Leefmilieu Brussel te horen dat er geen enkele overschrijding was vastgesteld in het drinkwater in Brussel. "Op basis van die informatie heeft mijn kabinet op 1 februari een vergadering georganiseerd met Vivaqua om over alle nuttige informatie te beschikken, om ons ervan te vergewissen dat het Brussels water niet getroffen was en dat de situatie die onder de bevoegdheid viel van de twee andere gewesten, goed was afgehandeld tussen Vivaqua en de operatoren in Vlaanderen en Wallonië", luidde het.
Metingen van De Watergroep in september en december 2022 hadden in Halle een overschrijding getoond van de norm van 100 ng/L. Op vraag van De Watergroep had Vivaqua op 17 januari nieuwe metingen uitgevoerd en die resultaten lagen onder de norm. Op 23 januari heeft Vivaqua een corrigerende maatregel genomen om de situatie te verbeteren, dus een week voor de brief van Demir.
Lees meer over: Milieu , alain maron , pfas , vivaqua , Europese norm
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.