Gedaan met de felroze vuilnisbakken in de straten van Anderlecht. De gemeente zet het samenwerkingsproject met Fost Plus rond het gebruik van ‘de Click’, een app die de openbare netheid in de gemeente moest verbeteren, stop. “De app haalde niet de beoogde resultaten,” legt bevoegd schepen Alan Neuzy (Ecolo) uit.
Anderlecht voert afval-app ‘de Click’ af
Sinds iets meer dan een jaar testte de gemeente Anderlecht ‘dee Click’ uit, een applicatie van Fost Plus, het bedrijf dat de huishoudelijke verpakkingen in België recycleert. ‘de Click’ moest burgers ertoe aanzetten om verpakkingen van eten of drinken dat ze onderweg geconsumeerd hadden of afval dat ze op straat zagen liggen in een daarvoor bestemde roze vuilnisbak te gooien. In ruil voor een foto van het afval of door de barcode op de verpakking te scannen, kon men via de app virtuele munten (Circular UCoins) verdienen, die in te ruilen waren bij lokale handelaars.
Maar de app haalde niet de verwachte resultaten. “Bedoeling was om het afval in de openbare ruimte te verminderen, maar dat is niet gelukt,” geeft Alan Neuzy (Ecolo), schepen van Onderhoud van de Openbare Ruimte in Anderlecht toe aan La Dernière Heure. “Het aantal sigarettenpeuken is licht gedaald, maar er ligt verder nog steeds evenveel afval op straat als voordien.”
Te weinig scans
Op een jaar tijd registreerde Fost Plus 15.000 scans in de app. Dat lijkt een goed cijfer, maar uit de evaluatie blijkt dat slechts een klein deel van de gebruikers de app regelmatig gebruikte. “Op een maand na, waarin we voetbalsupporters sensibiliseeden om de app te gebruiken, telden we gemiddeld 500 clicks per maand,” geeft Neuzy de cijfers mee.
Tijdens de gemeenteraad van afgelopen donderdag, voerde het gemeentebestuur het project dan ook af. ‘de Click’ was onderdeel van het netheidsplan van de gemeente, dat in de komende weken wordt geëvalueerd.
Toch leverde het proefproject ook wat op: “Dankzij de app konden we vaststellen dat 20 procent van het afval in de roze vuilnisbakken recylceerbaar is,” legt Neuzy uit. “Dat is waardevolle info met het oog op het plaatsen van nieuwe vuilbakken die sorteren mogelijk moeten maken.”
Afvalophaling op maat van de handelaars
Het einde van ‘de Click’ betekent echter geen einde van de samenwerking tussen de gemeente en Fost Plus.
“We staan altijd open voor innovatieve oplossingen die de openbare netheid in de gemeente kunnen verbeteren,” zegt Neuzy. “Zo zouden we in de toekomst willen samenwerken met Fost Plus om de afvalophaling in enkele winkelstraten te verbeteren.”
Neuzy denkt aan extra ophaalrondes op maat van de handelaars. “Zo zijn de winkeliers niet meer afhankelijk van vaste ophaaldagen.” Dat gebeurt bijvoorbeeld al aan de Anderlechtsepoort, op initiatief van de handelsvereniging daar.
Lees meer over: Anderlecht , Milieu , de click , Alan Neuzy