Brussel wordt één van de honderd steden die deelneemt aan de missie ‘Slimme en koolstofneutrale steden’ van Horizon Europa. Met deze missie wil de Europese Commissie onderzoek aanmoedigen naar duurzame alternatieven voor de toekomst. Zo wil Brussel niet tegen 2050 maar al in 2030 klimaatneutraal zijn, wat heel ambitieus is. "Maar dit is geen harde deadline."
Brussel wil al tegen 2030 koolstofneutraal worden
De Europese Commissie selecteert honderd steden om samen te werken aan duurzame en ecologische energie-alternatieven. Europa hoopt zo haar klimaatdoelstellingen te halen en het groenste continent ter wereld te worden. Naast Antwerpen, Leuven en La Louvière, is ook Brussel uitverkozen als kandidaat.
Op initiatief van Staatsecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Écolo) schreef het Brussel Hoofdstedelijk Gewest zich in voor de missie. Dit wordt een onderdeel van haar Brusselse ‘Green Deal’, waarin ze streeft naar koolstofneutraliteit bij alle economische activiteiten, oorspronkelijk tegen de deadline van 2050.
Maar nu wil de Europese Commissie dus nog meer vaart maken, en schuift het streefdoel om koolstofneutraal te worden op naar 2030. “Hoewel de Commissie 2030 als deadline geeft, worden we niet tot deze datum beperkt” verduidelijk Nicolas Roelens, woordvoerder van Trachte. “Het is eerder een streefdoel dan een harde deadline”.
Het Gewest zag een opportuniteit in de deelname aan het project van de Europese Commissie: “Op deze manier kunnen we onze doelstelling sneller bereiken”. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft trouw aan haar ‘Green Deal’ en behoudt het jaar 2050 als harde deadline voor absolute koolstofneutraliteit. "Maar hoe vroeger we neutraal zijn, hoe beter", aldus Roelens.
Het project wordt gefinancierd door Horizon Europa, een programma voor onderzoek en innovatie. Zij stellen 360 miljoen euro ter beschikking om de steden te ondersteunen. Het Gewest zal kunnen rekenen op aanzienlijke financiering om innovatieve proefprojecten te ontwikkelen. Het budget dat elke stad krijgt, wordt bepaald door het energieplan dat ze voorstellen.
"De vele universiteiten, startups en ziekenhuizen maken dat Brussel een leider kan worden in het onderzoek naar duurzaamheid en ecologie"
Leiders in het vak
De hoofdstad kan rekenen op haar statuut van innovation leader, waarin ondernemingen, burgers en administraties sterk betrokken worden bij onderzoeks- en innovatie-acties. “De vele universiteiten, startups en ziekenhuizen maken dat Brussel een leider kan worden in het onderzoek naar duurzaamheid en ecologie. We kunnen een voorbeeld zijn voor heel de EU” zegt Roelens.
De honderd Europese steden zullen samen een plan uitwerken om de klimaatdoelstelling van 2030 te bereiken. De steden moeten als voorbeeld dienen voor andere metropolen.
Innoviris, het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie, moet nu het Brusselse Climate City Contract opstellen. In dit dossier moeten ze een achtjarig plan uitstippelen die ze vervolgens voorleggen aan de Commissie.
Wat er in dat plan zal staan is nog niet bekend. Trachte hoopt wel in te zetten op lokale groene initiatieven. “Eens het plan is opgeteld dan kunnen we starten aan onze samenwerking met de andere internationale deelnemers. Wij hopen een voorbeeld te worden voor de andere steden van het continent” zegt haar woordvoerder.
Lees meer over: Brussel , Milieu , klimaat , Europese Commissie , Barbara Trachte , klimaatdoelstellingen , Astridplein , nicolas roelens