De jaarlijkse strijd tegen de fruitvlieg is begonnen, en de verplichte oranje zak maakt dat Brusselaars dit jaar een versnelling hoger moeten schakelen.
Daar is de zomer, daar is de fruitvlieg
De fruitvlieg is een bijzonder beestje. Ze steken niet, brengen geen ziektes over en zijn amper twee tot vier millimeter groot. En toch zijn ze gigantisch irritant.
Fruitvliegjes komen namelijk nooit alleen: van ei tot vlieg duurt een week en elk bevrucht exemplaar legt 400 tot 900 eitjes. Wie een banaan in de fruitmand vergeet of de oranje zak niet heeft buitengezet, kan zich dus aan extra huisdieren verwachten.
Fruitvliegen bestrijden
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om dat te voorkomen. Fruitvliegen houden niet van sterke geuren: een kruidenplantje - denk aan munt, basilicum of dille - houdt ze dus op afstand. Knoflook, kruidnagel en lavendel hebben hetzelfde effect. De oranje zak zet je liefst op een koele plek. Op geen enkel moment van de dag mag er rechtstreeks zonlicht op schijnen, want zo creëer je een kweekbak.
Wat ook helpt, is een zelfgemaakte val. Giet een klein beetje bier of zoete drank in een glas, vouw een kegeltje van papier en zet die met de punt naar beneden in het glas. Let op dat het papier de vloeistof niet raakt. Plooi de randen van de kegeltjes om het glas heen om te voorkomen dat de vliegjes ontsnappen. Zet de val op de plek waar de vliegjes rondzwerven.
Het ideale studieobject
Terwijl wij fruitvliegjes zo veel mogelijk op afstand proberen te houden, halen wetenschappers ze net opzettelijk hun labo’s binnen. Fruitvliegen zijn namelijk het ideale studieobject. Omdat ethische kwesties niet aan de orde zijn, maar ook omdat ze niet langer dan zestig dagen leven, wat handig is om veroudering te bestuderen. Na tien dagen zijn fruitvliegen al volwassen, waardoor wetenschappers verschillende generaties kunnen genereren in hun onderzoek naar erfelijkheid.
Beestig Brussel
Lees meer over: Brussel , Milieu , Beestig Brussel , Beestig Brussel , oranje zak