Recent klaagde een ULB-student de toestand van haar campuskot aan: van schimmel op de muren tot bruin kraantjeswater en een kakkerlakkenplaag. Ongenode gasten voor ieder van ons.
De Duitse kakkerlak reist met u mee
“Zo’n twintig jaar geleden waren kakkerlakken een groot probleem in Brussel”, zegt Mr. Galhardo, teamleider van de Cel Ontsmetting bij Stad Brussel. “Daarna bleef de plaag lange tijd onder controle, maar de afgelopen maanden zien we de overlast opnieuw toenemen.”
De Cel Ontsmetting bestrijdt vooral Duitse en Amerikaanse kakkerlakken. Een volwassen, Duitse kakkerlak kan tot anderhalve centimeter groot worden en is gevleugeld. Hun kleur varieert van strogeel tot lichtbruin met twee zwarte lengtestrepen op het borstschild. De Amerikaanse kakkerlak is veel groter, heeft een roodbruine kleur en een verharde plaat op zijn kop.
“Kakkerlakken reizen mee met mensen en handelswaren, zo hebben ze zich verspreid over de hele wereld”, zegt Galhardo. Ze springen in de kartonnen doos die je vanuit de supermarkt mee naar huis brengt of in de boekentas die van het klaslokaal naar de slaapkamer verhuist.
“Als je buurman kakkerlakken heeft, is de kans groot dat je er binnen de kortste keren ook mee te maken krijgt."
Zodra een kakkerlak ongezien je woning is binnengeslopen, nestelt ie zich liefst op een warme, vochtige plek: achter de koelkast, in de boiler of achter plinten en behang. “Bij mensen thuis vinden we ze vaak achter schilderijen die er al jaren hangen of in boodschappentasjes die achter de koelkast zijn beland.”
Vooral in studentenkoten en appartementsgebouwen zijn kakkerlakken een hardnekkig probleem, omdat ze heel mobiel zijn en zich razendsnel voortplanten. “Als je buurman kakkerlakken heeft, is de kans groot dat je er binnen de kortste keren ook mee te maken krijgt. Ze kruipen van de ene flat naar de andere via leidingen, kiertjes ...” Wie een kakkerlak ziet kruipen, belt dus maar beter snel de ongediertebestrijding.
Beestig Brussel
Lees meer over: Brussel , Milieu , Beestig Brussel , Beestig Brussel