Decennialang kwam de grote gele kwikstaart alleen naar Brussel om te overwinteren, maar vandaag voelt het kleurrijk vogeltje zich het jaar door thuis in de stad.
De grote gele kwikstaart brengt kleur in donkere dagen
Twintig jaar geleden was het vogeltje alleen in de Ardennen te spotten, maar vandaag volstaat een wandeling langs het Kanaal. “De grote gele is de enige kwikstaart in de stad”, zegt Gerald Driessens, expert bij Natuurpunt. “En het is nog een schoontje ook.”
Met zijn lange zwarte staart wipt het achttien centimeter grote vogeltje voortdurend op en neer. Mannetjes zijn te herkennen aan hun geelgevederde borst en buik en zwarte keel, vrouwtjes aan hun gele rug en grijze onderkant. Het witte streepje rond mond en ogen valt ook op, net als hun roep: een metalige, luide ‘tzip-dip’.
"De terugkeer van de grote gele kwikstaart toont aan dat de waterkwaliteit erop vooruitgaat."
“In vergelijking met twintig of dertig jaar geleden nam de soort enorm toe”, zegt Driessens. “Dat heeft alles te maken met de waterkwaliteit die erop vooruitgaat. Uiteraard is er nog ruimte voor verbetering, maar zijn terugkeer toont wel aan dat de inspanningen op dat vlak lonen.”
Zonder (stromend) water geen grote gele kwik, al lijkt het vogeltje ook op dat vlak minder kieskeurig te worden. Zijn leefgebied is zodanig uitgebreid, dat hij bij zowat ieder stedelijk poeltje opduikt. Dat water biedt naast een lekker hapje - waaronder kokerjuffers, steenvliegen en kleine slakjes - ook een gezellige plek om te nestelen. “De bruggen over het Brusselse kanaal zijn geliefkoosde broedplekken”, zegt Driessens.
De kwikstaarten die nu in Brussel vertoeven, zijn zowel locals als afkomstig uit Scandinavië. “Veel vogels trekken niet helemaal naar het zuiden, maar houden al sneller halt of vertrekken zelfs helemaal niet. Het grote risico blijft dat ze een zware winterprik niet zullen overleven.”
Beestig Brussel
Lees meer over: Brussel , Milieu , Beestig Brussel