| De Indische Meelmot: geen beestje om te koesteren.

Beestig Brussel

De Indische meelmot: veelvraat in je voorraadkast

KH
© BRUZZ
02/12/2022
Updated: 07/12/2022 14.22u

Vloeken, zuchten, huilen. De Indische meelmot maakt heel wat emoties los bij collega’s op de redactie. Portret van de hooligan onder de motten.

Het was begonnen bij zijn vogelzaad, maar vervolgens was de meelmot doodleuk naar de rest van de voorraadkamer uitgezwermd. Meel, rijst en zelfs chocolade in plasticverpakking, het moest er allemaal aan geloven. Toen een collega onlangs vertelde over zijn meelmotten, wisten we meteen: we hebben een beest van de week. Een tweede collega nam zelfs het woord traumatiserend in de mond.

Als we het over ‘de meelmot’ hebben, bedoelen we in de regel de Indische meelmot, een soort die uit Azië komt en in België bijna uitsluitend binnenshuis wordt aangetroffen, vaak in voedselvoorraden.

“Als we buiten lichtvallen opzetten, vinden we honderden mottensoorten, maar de meelmot is daar eigenlijk nooit bij,” vertelt Wim Veraghtert van Natuurpunt. “Wellicht overleeft de mot gewoon ook niet buiten in ons klimaat. Al is een grootstad als Brussel wel een gunstigere omgeving. Motten moeten er niet ver vliegen om nieuwe voorraden te vinden. In zo’n stad worden ook veel eetbaars verhandeld.” De meelmot komt dan ook in de regel met die voedselvoorraden in onze woning.

De hooligan onder de motten

Wat kan je eraan doen? “Wie geïnfecteerde voedselvoorraden heeft, zet die best enkele dagen in de diepvries, dat overleven die motten niet,” vertelt Veraghtert. “De omgeving van die etenswaren poets je best ook goed met wat azijn. Om de verspreiding van meelmotten te voorkomen, helpt dan weer een glazen of hardplastic verpakking. Want zachte plastic zakjes verteert de soort gewoon."

De expert wil ons nog één ding op het hart drukken. “Er zijn ook honderden prachtige mottensoorten waar niemand last van heeft. Het is een beetje zoals met voetbalhooligans: enkelingen verpesten het voor iedereen. Laat ons de motten niet over één kam scheren.”

BRUZZ-journalist Kris Hendrickx over de meelmot.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni