Wou u ooit ook zo’n schattig waterschildpadje voor thuis? Veel schildpadhouders beseffen pas na de aanschaf hoe groot het beestje wordt. In Brussel komt dan de Kruidtuin in beeld.
De Kruidtuin is een hotspot voor de geelbuikschildpad
We herinneren ze ons vooral van de kermis: kleine vertederende waterschildpadjes die je kon winnen bij een of andere attractie. De beestjes werden dan ook lang massaal ingevoerd. Tussen 2010 en 2014 ging het in België zo om 340.000 dieren. Voor verschillende courante soorten geldt ondertussen een invoerverbod, maar dat wordt vaak omzeild door nieuwe soorten te importeren.
Wie zo’n lief klein waterschildpadje in huis haalt – dikwijls gaat het om impulsaankopen – vergeet daarbij vaak twee dingen: dat het beest veel groter kan worden én dat dieren oud worden. Een geelbuikschildpad wordt zo tot 30 centimeter groot en haalt leeftijden tot 50 jaar.
"Brussel is ook schildpaddenhoofdstad. Er wonen meer mensen die beestjes uitzetten en het is er warmer dan op het platteland"
Het gevolg laat zich raden: de schildpadbezitters zoeken een vijver en in Brussel is dat opvallend vaak die van de Kruidtuin. Een van de soorten die je er het meest ziet, is de geelbuikschildpad. Vooral op zonnige zomerdagen zie je ze er massaal, maar zelfs begin februari werden ze gespot. “In totaal zitten daar wel zeven schildpaddensoorten,” weet specialist Dominique Verbelen van Natuurpunt. Ook de vijvers van Neerpede en die van het Rood Klooster zijn in trek.
Voortplanting
De invasieve exoot overleeft, maar plant zich niet voort. “Nog niet, maar met steeds warmere zomers zou dat weleens kunnen veranderen, zoals nu soms al in Frankrijk,” vreest Verbelen. “Brussel is nu al de schildpaddenhoofdstad omdat er meer mensen wonen die beestjes uitzetten en het er warmer is dan op het platteland. Als ze zich voortplanten, is dat een probleem.”
De dieren brengen immers ziektes over, vreten waterplanten op en dan is er nog het dierenwelzijn: voor een zonneklopper als de geelbuikschildpad blijven onze winters pijnlijk koud.
Beestig Brussel
Lees meer over: Brussel , Milieu , Beestig Brussel , geelbuikschildpad