Waarom leven vleermuizen ondersteboven? En hoe kunnen we ze beter beschermen? Je komt het dit weekend allemaal te weten tijdens de Europese Nacht van de Vleermuis in Brussel.
De vleermuis kan wat hulp gebruiken
In het Brussels gewest fladderen twintig verschillende soorten vleermuizen door de lucht. Toch wordt het steeds moeilijker om er een te spotten, want sinds de jaren vijftig gaan vleermuizen er sterk op achteruit in de hoofdstad. Dat komt vooral omdat hun natuurlijke leefomgeving verdwijnt, maar ook lichtvervuiling en pesticiden zijn grote vijanden van het dier.
Nochtans zijn vleermuizen nuttige stadsbewoners: ze spelen een belangrijke rol in het evenwicht van ons ecosysteem, vormen de laatste schakel in de voedselketen en fungeren als een natuurlijke insectenbestrijder. In één nacht tijd kan een vleermuis de helft van z’n eigen lichaamsgewicht opsmikkelen.
Holle bomen en gekleurde straatverlichting
Leefmilieu Brussel doet er dan ook alles aan om het de vleermuizen zo aangenaam mogelijk te maken in de stad. Tijdens de winter houden vleermuizen van rustige, vochtige plekjes met een constante temperatuur. In de zomer kiezen ze voor warmere plekken, zoals zolderruimtes of boomholten.
Daarom werden op een aantal plaatsen in Brussel ondergrondse winterverblijfplaatsen ingericht, en worden oude, holle bomen in het Zoniënwoud zo veel mogelijk behouden. Op verschillende plekken, waaronder het Rood Klooster in Oudergem, werd de oude straatverlichting ook vervangen door amberkleurige ledverlichting, die veel minder schadelijk is.
Wil je meer te weten komen over vleermuizen en hoe je zelf kunt helpen om ze beter te beschermen? Leefmilieu Brussel en Natagora organiseren dit jaar drie evenementen om het beest onder de aandacht te brengen. Alle info over de Europese Nacht van de Vleermuis vind je hier.
Beestig Brussel
Lees meer over: Brussel , Milieu , Beestig Brussel , feest van de vleermuis