| Binnenkort zullen de vogels hun nesten bouwen, waarbij hun roffel net klinkt als een machinegeweer.

Beestig Brussel

De zwarte specht hoor je wel, maar zie je niet

Charlotte Deprez
© BRUZZ
24/02/2023

De broedperiode van de zwarte specht is aangebroken. Grote kans dat je ze hoort als je gaat wandelen in het Zoniënwoud. Al moet je wat meer je best doen om ze te zien.

Brussel telt vijf verschillende soorten spechten, maar de zwarte is de spectaculairste. Het is de grootste specht van België en zelfs van Europa. Hij is zo groot als een zwarte kraai, maar heeft een witte snavel en een rode kruin.

De zwarte specht is een echte einzelgänger. Acht maanden per jaar leeft hij alleen. De overige vier maanden, tijdens de broedperiode, leeft hij in koppel. De vogels vormen een koppel wanneer het mannetje en het vrouwtje samen een nestholte uithakken. Het zijn ware boombeeldhouwers. Omdat zwarte spechten zo groot zijn, kunnen ze een groot gat in harde bomen maken. “Elk jaar bouwen ze een nieuw nest”, legt ornitholoog Mario Ninanne uit. “Hun oud nest wordt de jaren erna dan gebruikt door andere vogelsoorten.”

20230224_zwart specht nest

| Omdat zwarte spechten zo groot zijn, kunnen ze een groot gat in harde bomen maken.

De opmerkelijke bosbewoner is nu volop op zoek naar een partner en dat maakt hij duidelijk met z’n luid en hoog geroep. Binnenkort zullen de vogels hun nesten bouwen, waarbij hun roffel net klinkt als een machinegeweer.

Hoewel je de zwarte specht van mijlenver hoort, is het moeilijk om ze te spotten. Het is een angstige vogel die niet snel mensen dichtbij laat komen. Bovendien zijn er gewoon weinig zwarte spechten in Brussel: maximaal vijf koppels verblijven in het Zoniënwoud.

“Het is geen bedreigde, maar wel een beschermde soort”

Mario Ninanne, ornitholoog

“De vogels hebben een groot territorium nodig, zo’n vier à vijf kilometer lang”, legt Ninanne uit. “Om voldoende voedsel te hebben, wil de zwarte specht geen andere soortgenoot binnen zijn territorium. Ook moeten er absoluut dennen in het territorium staan. Die heb je niet overal in het Zoniënwoud.”

Wie ze toch wil spotten, maakt het meest kans regio Rood Klooster in Oudergem en regio Vuylbeek in Watermaal-Bosvoorde. Al mogen we de spechten niet verstoren, benadrukt Ninanne. “Het is geen bedreigde, maar wel een beschermde soort. Hij moet stilte en rust hebben.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni