Droogte bedreigt zeldzame vuursalamanders in Zoniënwoud

© Belga
06/07/2020

De droogte van de afgelopen jaren brengt de populatie vuursalamanders in het Zoniënwoud in de problemen. Twee kleine bronbeken waar de dieren hun larven afzetten, droogden dit jaar vroegtijdig op. De larven die er sinds de herfst van vorig jaar werden afgezet, gingen daardoor verloren.

Na de afgelopen droge jaren hadden de grondwaterstanden in het Zoniënwoud zich eind januari min of meer genormaliseerd, zegt Natuurpunt, maar de droge lente laat toch haar sporen na. Vooral voor de zeldzame vuursalamander, die zijn larven afzet in twee kleine bronbeken.

Larven droogden uit

Door de droogte van de voorbije jaren en die van afgelopen voorjaar droogden die vroegtijdig uit. De larven konden dus niet tijdig metamorfoseren en stierven. Alle larven die tussen de herfst van 2019 en de lente van 2020 werden afgezet, gingen verloren, zegt de milieuvereniging.

Volgens Natuurpunt is dat nog geen ramp, omdat vuursalamanders tot 15 jaar oud kunnen worden en de soort dus niet afhankelijk is van één mislukt voortplantingsseizoen. Maar als de larven meerdere jaren op rij verloren gaan, heeft dat wel een negatieve impact op het lokaal voorbestaan van de soort.

Gezocht: voortplantingslocaties

Bovendien kunnen de vuursalamanders nergens anders heen om zich voort te planten: in de directe omgeving zijn geen poelen of beken die voldoende lang nat blijven staan. Om de soort te vrijwaren dringen gerichte beheermaatregelen zich op, zegt Natuurpunt.

Concreet denkt de natuurvereniging bijvoorbeeld aan de verplaatsing van een aantal larven naar een ander deel van het woud waar wel nog geschikte voortplantingslocaties aanwezig zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , vuursalamanders Zonienwoud , Natuurpunt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni