Groen, maar hoe lang nog? Negen bedreigde plekken in Brussel
Hevige protesten en een jarenlange procedureslag, maar de privépromotoren haalden hun slag thuis. Op dit mooie stukje groen aan de Engelandstraat in Ukkel worden momenteel maar liefst 60 huizen en 240 appartementen gebouwd. Ook een ander stuk groen op dit plateau staat ingekleurd als bouwgrond.
Een kleiner deel is Natura 2000-gebied. De terreinen waren lang geleden bedoeld voor het rondmaken van de Ring, een plan dat nooit is uitgevoerd. De natuur kon er dus zijn gang gaan.
Witte vrouwen (Sint- Pieters-Woluwe)
Gewestelijke Sociale Huisvestingsmaatschappij enkele honderden sociale woningen wil bouwen. Het protest van de buurt is fel, en de gemeente Sint-Pieters- Woluwe is tegen. De huisvestingsmaatschappij is echter eigenaar van het terrein en het staat ingekleurd als bouwgrond.
Staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) laat niet in haar kaarten kijken over wat ze van plan is met Witte Vrouwen.
Josaphat (Schaarbeek-Evere)
Niet te verwarren met het Josaphatpark. Het Brussels Gewest is al lang eigenaar van een voormalig rangeerstation op de grens van Schaarbeek en Evere. Het is bedoeld als woonuitbreidingsgebied. Volgens de laatste plannen zouden er 1.600 woningen komen, en schaarse stukjes groen, maar echt schot komt er niet in de zaak. Onder meer de gemeente Schaarbeek is tegen, maar ook natuurliefhebbers betreuren de komst van betonmolens. Het terrein van 30 hectare is een hotspot voor ornithologen en vlinderliefhebbers.
Schaarbeek-Vorming (Brussel)
Een uitgestrekt rangeer station met vage plannen voor een industriële uitbreiding, ooit ook voorgesteld als nieuwe plek voor een nationaal voetbalstadion. Grote delen zijn vandaag ongebruikt en de natuur nam het over. Schaarbeek-Vorming is eigendom van het federale Fonds voor Spoorweginfrastructuur.
Donderberg (Laken)
Een verwilderd stukje ontoegankelijk groen in een binnenblok dat grenst aan de Tuinen van de Bloemist, en tal van tuinen van buurtbewoners. De Stad Brussel is eigenaar en plant er 75 woningen en een grote school. De buurtbewoners zijn radicaal tegen. Ze ageren tegen het project via de sociale media.
ULB (Elsene)
In 2014 ontstond fel protest tegen de bomenkap van een terrein op de ULB-site. Dat werd verkocht aan een promotor die er met Universalis Park 150 woningen wil bouwen. In november 2019 vernietigde de Raad van State de bouwvergunning. Er is immers geen verkavelingsvergunninng. De drie gebouwen die er vandaag al staan zijn dus niet in regel. Al bij al is het een pyrrusoverwinning voor de actievoerders, want de kans is klein dat de bestaande gebouwen zullen worden afgebroken.
Georginbos (Schaarbeek)
Het Brussels Gewest wil met zijn project Reyers de hele VRT-RTBF-site herbekijken, met onder meer de afbraak van het grote omroepgebouw. Er komen ook bedrijfjes uit de mediasector en woningen. Het grote Georginbos dat achterin de site ligt zal daarvoor moeten wijken. Er komt weliswaar een stedelijk park in de plaats, maar het groen oogt op de plannen een stuk minder uitbundig. Het parkje zal wel toegankelijk zijn voor de omwonenden, wat nu niet het geval is.
Wiels (Vorst)
Naast Wiels ligt een nat stuk terrein. In 2008 wou een bouwpromotor er kantoren neerpoten. Bij de bouw van de funderingen is de grondwaterlaag geraakt en is het terrein overstroomd.
De promotor zag af van zijn plannen en de natuur nam het over.
Er ontstond een seminatuurlijk moeras met een grote biodiversiteit, ondanks het stedelijk sluikafval. JCX-immo wil er 170 woningen bouwen, maar de actiegroep Sauvons le Marais Wiels biedt stevig weerwerk.
Ook de gemeente Vorst is het project weinig genegen.
Het Zoniënwoud (bosrand)
Promotoren hebben al langer door dat mensen graag dicht bij het groen wonen. Redenen genoeg om wat van dat groen in te pikken om er woningen te bouwen. Of het nu om Tenreuken gaat, de Woudmeesterlaan, de Van Horenbeeklaan, de Welriekende dreef of de Bezemhoek, geregeld duikt er een (lucratief) woonproject op in de rand van het Zoniënwoud. Het gaat meestal om projecten op een bouwgrond, wat het voor de overheden moeilijk maakt om ze niet te vergunnen.
De stad versteent
Brussel verloor tussen 2003 en 2016 ruim 14 procent van zijn groen, blijkt uit nooit eerder gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.
Lees meer over: Brussel , Milieu , Stedenbouw , groene ruimte , leefbaarheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.