| Overhandiging van het specimen aan het St-Helena Museum.

Grootste uitgestorven reuzenoorworm ter wereld, keert terug naar eiland Sint-Helena

© Belga
16/05/2023

De grootst bekende reuzenoorworm ter wereld, de reuzenoorworm van Sint-Helena, keert terug naar het eiland in de Atlantische Oceaan. Het AfricaMuseum in Tervuren heeft een opgezet exemplaar van de uitgestorven soort geschonken aan het Museum van Sint-Helena, waar het nu wordt tentoongesteld.

De reuzenoorworm van Sint-Helena, met wetenschappelijke naam labidura herculeana, heeft een lengte tot 8 centimeter, wat het de grootst bekende oorworm ter wereld maakt. De soort is voor het laatst levend gezien op 24 mei 1967, tijdens een wetenschappelijke expeditie van het AfricaMuseum op het eiland.

In de daaropvolgende decennia werden nog resten van exemplaren teruggevonden, maar het insect is nooit meer levend waargenomen. In augustus 2014 werd het dier officieel als uitgestorven beschouwd. De verwoesting van zijn habitat en predatoren, zoals knaagdieren, hebben onder meer tot zijn uitsterven geleid.

Het AfricaMuseum bewaarde in totaal ongeveer 40 exemplaren van de reuzenoorworm. Behalve het museum in Tervuren heeft enkel het Natural History Museum in Londen ook exemplaren van de oorworm in haar collectie.

Op verzoek van de Sint-Helena National Trust, de regering van Sint-Helena en het Sint-Helena Museum heeft het AfricaMuseum nu een van de opgezette insecten aan het Museum van Sint-Helena geschonken.

"De reuzenoorworm van Sint-Helena is een iconische soort op het eiland", vertelt Martina Peters, hoofdconservator van de Sint-Helena National Trust. "Het door het AfricaMuseum geschonken exemplaar is van grote culturele waarde voor de gemeenschap op Sint-Helena. Het biedt ook educatieve en wetenschappelijke mogelijkheden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni