Leefmilieu Brussel en de Haven hebben dinsdag de eerste vegetatievlotten in het kanaal geplaatst, ter hoogte van de jachthaven bij de Van Praetbrug. Een vijftiental kinderen uit Sint-Joost-ten-Node hielp de kunstmatige eilanden beplanten.
Kanaal heeft nu groene eilandvlotten voor 'ecologische corridor'
In de loop van de week worden zeven dergelijke vlotten geplaatst, goed voor 224 vierkante meter en een prijskaartje van 150.000 euro, betaald door het Gewest. Bovenop de vlotten komen planten, eronder worden 20 onderwaterkooien bevestigd, die beschutting bieden aan kleine vissen.
Een vijftiental leerlingen van de Arc-en-Ciel-school in Sint-Joost hielp bij het beplanten. De school had eerder een fotowedstrijd gewonnen die moest uitmaken wie mocht helpen bij het beplanten.
"Het kanaal is een kunstmatige omgeving met weinig toevluchtsoorden voor waterfauna"
De initiatiefnemers laten weten dat het internationaal om een van de grootste projecten in zijn soort gaat. Als het experiment een succes blijkt, kan er nog eens 440 vierkante meter volgen.
De vlotten beantwoorden aan een specifieke behoefte op de industriële waterweg, laten de initiatiefnemers weten. “Het kanaal is een kunstmatige omgeving met weinig toevluchtsoorden voor waterfauna, met name rustige en beschermde gebieden voor het paaien, waarin jonge vis zich kan ontwikkelen.”
De vlotten zullen meteen ook kunnen ingenomen worden door micro-organismen en schaaldieren, die op hun beurt als voeding kunnen dienen voor andere kanaalfauna.
De vzw Canal it Up, die afval uit het kanaal haalt, zal het onderhoud van de vlotten op zich nemen.
Brussels minister van Milieu Alain Maron (Ecolo) wijst erop dat de maatregel "van essentieel belang is om aan het kanaal zijn functie als ecologische corridor terug te geven.” Hij verwijst in dat verband ook naar de terugkeer van de oeverzwaluw aan het kanaal, dankzij het plaatsen van nestkasten.
Lees meer over: Brussel , Milieu , groene eilanden , kanaal , groen netwerk , vergroening