Minder stikstofdioxide in de lucht zou de gevallen van kinderastma aanzienlijk doen dalen. Dat blijkt uit een nieuwe internationale studie, waarover De Morgen bericht. Toch pieken de stikstofoxideconcentraties in Brussel dikwijls boven de aanbevolen normen.
Kinderastma te voorkomen door propere lucht
In totaal zouden in Europa zo’n 67.000 nieuwe gevallen van kinderastma te vermijden zijn per jaar, mochten de stikstofwaarden dalen tot de vastgelegde normen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt 40 microgram stikstofdioxide (NO2) per kubieke meter vandaag het absolute maximum, wat ook door de EU is gevolgd. En mochten die stikstofwaarden herleid worden tot het absolute minimum (1,5 microgram), dan kunnen zelfs 135.257 gevallen van astma worden vermeden.
Maar in Brussel stégen de gemiddelde concentraties stikstofdioxide de afgelopen drie jaar juist nog, onder meer door de sjoemelsoftware.
De studie keek daarbij naar 18 Europese landen, voor astma bij kinderen tot 14 jaar oud. Het internationale onderzoek verscheen in het vakblad European Respiratory Journal.
België op kop
Stikstofdioxide wordt vooral veroorzaakt door autoverkeer, met name dieselwagens, en piekt dus op drukke knooppunten zoals de Schumanrotonde, het Meiserplein en de Leopold II-laan. Dat in ons land de concentraties regelmatig hoger liggen dan aanbevolen, blijkt ook uit de resultaten: de gezondheidswinst ligt hier hoger dan in andere Europese landen.
Elk jaar zouden 3.931 astmagevallen te voorkomen zijn bij Belgische kinderen, ofwel 29 procent van alle gevallen van vandaag. In heel Europa is die winst iets lager, met 23 procent minder astmagevallen.
Voor de concentraties van fijnstof (PM2.5) gelden gelijkaardige resultaten. In april bleek nog dat België wereldwijd op de negende plaats staat wat betreft het aantal astmagevallen als gevolg van verkeersuitstoot. De onderzoekers schrijven in de Britse krant The Guardian dat de huidige normen van de WHO “niet streng genoeg zijn om astma te voorkomen”.
Luchtkwaliteit
Lees meer over: Brussel , Milieu , Luchtkwaliteit , fijnstof , stikstofdioxide , luchtvervuiling , verkeer , astma
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.