Het Zoniënwoud: zijn de reeën nog veilig?

Loslopende honden veroorzaken ravage in reeënbestand

SVG
© BRUZZ
27/10/2022

Het aantal reeën in het Zoniënwoud dat stierf door toedoen van een hond is sinds de lockdown van 2020 fors toegenomen. Dat blijkt uit de reemonitoring van het Instituut voor Natuur en Bos en Leefmilieu Brussel, dat zopas verscheen. Maar liefst 34 reeën lieten het leven. Het zet opnieuw de discussie op scherp over het verplicht aanlijnen van honden.

Wetenschappers breken zich al enkele jaren het hoofd over de oorzaken van het dalend reeënbestand in het Zoniënwoud. Aan het verkeer kan het niet liggen, leggen de onderzoekers uit in de laatste reemonitoring. Er zijn heel wat ingrepen gedaan, zoals ecoducten, om hieraan te verhelpen. De verminderde waarnemingskans door het opgeschoten bos kan meespelen, maar volstaat niet om de daling te verklaren, zoals te lezen valt in deze BRUZZ-reportage.

De hoofdoorzaak ligt wellicht in de verstoring door toegenomen recreatie. Zeker sinds corona trekt het bos nieuwe bezoekers die niet altijd vertrouwd zijn met de regels van het bos.

Daarbij komen ook de honden in het vizier. Reeën zijn stressgevoelige dieren. Een achtervolging door een loslopende hond, kan er voor zorgen dat de reeën andere oorden gaan opzoeken.

Leiband of niet?

En er zijn ook de uitwassen. Zo blijkt uit rapportage van de Brusselse boswachters. Zij melden een toename van het aantal dode reeën veroorzaakt door loslopende honden. Waren er in 2019 nog maar twee, dan zijn er in 2020 al zeven. Vorig jaar breekt alle records. In 2021 zijn maar liefst vijftien reeën gestorven door toedoen van een loslopende hond. Ook in het Waalse (9) en Vlaamse (10) deel van het woud ligt het aantal in 2021 hoog. Dat brengt het totaal op 34 dode reeën.

In Brussel zet het de discussie op scherp over het verplicht aanlijnen van honden in het Zoniënwoud.

Vandaag is er de wat vage regel dat honden in het bos niet aangelijnd moeten zijn, maar het baasje er wel de controle over moet kunnen houden. Die regel geldt voor een groot deel van het Brusselse Zoniënwoud.

Minister Alain Maron (Ecolo) liet in het Brussels parlement enkele maanden geleden weten dat die regel moeilijk vol te houden valt, omdat de handhaving moeilijk is en er veel verstoring is door honden die loslopen.

Hij wil de regel die ook in het Vlaams en Waals deel van het Zoniënwoud geldt: honden verplicht aan de lijn, met kleinere zones waar de honden wel vrij kunnen lopen. Daarvoor moet het Brussels boswetboek worden aangepast.

Dat zou ook in lijn zijn met het engagement van de drie gewesten om de reglementen in het Zoniënwoud te harmoniseren, maar minister van dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) verzet zich tegen de aanpassing. Hij wil een oplossing waar ook hondenliefhebbers zich in kunnen vinden.

Ree met beetwonde aan Wollenborre in het Brusselse deel van het Zoniënwoud

| Ree met beetwonde aan Wollenborre in het Brusselse deel van het Zoniënwoud

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Zoniënwoud , reeën , honden aan de leiband

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni