Hoe vervuild is de lucht op drukke verkeersassen in Brussel? Met 24 meetpunten wil stadsbeweging Bral daar het komende jaar nieuwe antwoorden op geven. Het project ExpAIR is een vervolg op burgeronderzoek CurieuzenAir, intussen twee jaar geleden.
Nieuw stadsonderzoek meet luchtkwaliteit op 24 drukke punten
Lees ook: Sociale kloof achter CurieuzenAir: 'De lucht is hier goed maar je moet het kunnen betalen'
Dat kondigt Bral vrijdag aan, samen met zijn twintigtal ambassadeurs voor het nieuwe onderzoek. Ook BRUZZ is ingeschakeld als ambassadeur en kreeg een meetpunt toegewezen in de buurt van het Flageygebouw in Elsene. Bral wil in de loop van het jaar regelmatig tussentijdse resultaten delen per meetpunt.
ExpAIR volgt op CurieuzenAir, een eerder grootschalig burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in Brussel. De metingen vonden twee jaar geleden plaats in het najaar. Ook deze keer wordt de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) in de lucht gemeten, een giftig gas afkomstig van het verkeer, maar dan gedurende een heel jaar. De hoeveelheid NO2 is ook een indicator van de hoeveelheid fijnstof in de lucht, wat Brusselaars kan opzadelen met hart- en vaatziekten en schade aan de luchtwegen.
Aanvullende meetpunten
Uit het CurieuzenAir-onderzoek bleek dat zo’n 97 procent van de Brusselaars lucht inademt met meer stikstofdioxide dan de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert. Bijna 17.000 Brusselaars wonen zelfs in een gebied met een hoge risicoconcentratie volgens de huidige Europese normen. Bral wil nu onderzoeken of de luchtkwaliteit intussen verder verbeterd is en of die verbetering gelijk verdeeld is over Brussel. Ze willen ook kijken naar het effect van circulatieplannen.
De nieuwe meetpunten zijn een aanvulling op de 17 officiële meetstations van het Gewest. Bral installeert ze in het bijzonder langs drukke verkeerspunten, zoals het Saincteletteplein, de Vlaamse Poort, de Bareel van Sint-Gillis, Generaal Jacqueslaan en de Lambermontlaan. Ze zullen er een jaar blijven hangen.
ExpAIR is een samenwerking met Leefmilieu Brussel en een twintigtal Brusselse organisaties en bedrijven. Die 'ambassadeurs' zijn onder meer gemeenschapscentra, buurtcomités, fietsverenigingen en voetbalclub Union Saint-Gilloise.
Lees meer over: Brussel , Milieu , Bral , ExpAIR , luchtkwaliteit , stikstofdioxide