Onderzoekers van de VUB hebben vastgesteld dat het water in de Zenne in Brussel een te hoge concentratie van hormoonachtige stoffen bevat. De VUB-onderzoekers vonden wel een natuurlijke bacterie die bepaalde stoffen terug afbreekt.
Onnatuurlijk veel hormonen in Brussels Zennewater
Het nieuws komt woensdag van De Morgen en wordt bevestigd aan persagentschap Belga. Het gaat om bevindingen van de onderzoeksgroep Analytische, Milieu- en Geochemie. Die stelde in de buurt van de industriezone van Vilvoorde hoge concentraties van oestrogeenachtige stoffen vast met een piekwaarde tot 938 picogram equivalenten per liter.
Dat is dubbel zo hoog als de EU-richtlijn inzake milieukwaliteitsnormen. Die ligt op 400 picogram per liter. Het gaat hier om oestrogeenachtige stoffen die de mogelijkheid hebben om het menselijke vrouwelijke hormoon te imiteren en op die manier het hormonale systeem kunnen ontregelen. Een slokje Zennewater blijkt dus een slechter idee dan ooit.
Overloop
In de Zenne is 50 procent van het water afkomstig uit een waterzuiveringsstation, maar als het te hard regent kan het niet alles slikken en belandt het afvalwater puur in de rivier. "Het water van de waterzuivering en die overloop samen is goed voor 80 à 90 procent van de totale activiteit van hormoonachtige stoffen. De rest ervan is oppervlaktewater", vertelt VUB-doctor Tara Vandermarken.
Kleine opsteker: bij het labo-onderzoek ontdekten de onderzoekers een bacterie die natuurlijk aanwezig is in het water en die bepaalde oestrogeenachtige stoffen aanvalt. Daarvoor moesten de onderzoekers de bacteriën wel artificieel verder kweken en uithongeren. Op een maand tijd daalde het aantal oestrogeenachtige stoffen in het laboratoriumwater weer met 80 procent.
Lees meer over: Brussel , Milieu , Leefmilieu , Zenne , VUB , watervervuiling , hormonen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.