De Europese PFAS-norm is in het Brusselse kraantjeswater nooit overschreden verklaarde minister Alain Maron (Ecolo) woensdag in het parlement. Volgens expert Thomas Goorden - die bekendheid verwierf als klokkenluider in de Vlaamse PFOS-saga - is die norm echter een lachertje. “Dat voorspelt wel weinig goeds."
PFAS-expert sceptisch na geruststellingen Maron: 'Brussel is niet streng genoeg'
Lees ook: Wantoestanden OCMW Anderlecht: Vlaams Belang wil onderzoekscommissie in Brussels Parlement
Verschillende oppositiepartijen riepen Maron woensdag op het matje rond de verhoogde PFAS-concentraties die begin deze maand zijn vastgesteld bij drinkwater in Halle. PFAS zijn een groep van niet-afbreekbare chemicaliën die in de industrie worden gebruikt, maar in hoge hoeveelheden kunnen leiden tot onder meer leverschade, schildklierziekte en kanker.
De minister verzekerde in de commissie Leefmilieu dat de Europese norm van 100 ng/liter in Brussel nooit werd overschreden. In een persbericht verklaren de ngo We Are Nature en Thomas Goorden echter alles behalve gerust gesteld te zijn.
“De grenswaarde waar Maron naar verwijst is hopeloos verouderd en niet gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke kennis over PFAS”, licht Goorden aan BRUZZ toe. “In feite gaat het om een Europese drinkwaternorm die dateert uit 2020 en die niet eens gebaseerd was op toxicologische berekeningen, maar op een algemene, generische gezondheidsnorm voor pesticiden.”
"De PFAS grenswaarde die we in Brussel gebruiken is hopeloos verouderd: in Nederland is men 20 keer strenger."
De expert wijst erop dat de wetgeving volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten eigenlijk zou moeten worden aangescherpt tot 4 ng/liter, zoals ook in Nederland geldt. Onze Noorderburen zijn dus zo'n twintig keer strenger en in Denemarken ligt de drempel zelfs op 2 ng/liter.
“Ik vraag me af hoe het Brusselse plaatje er uit zou zien als ze zo streng zouden controleren", klinkt het. "Daar maak ik me echt zorgen over. De huidige norm die wordt gebruikt is eigenlijk alsof je een lat 10 meter zou houden en zegt: zie je wel, er loopt niemand tegen." Goorden en We Are Nature vragen daarom om een strenger beleid en meer transparantie over de Brusselse situatie op vlak van vervuiling.
Grabbelton
Betekent dit dan dat je eigenlijk geen kraantjeswater meer mag drinken of gebruiken? “Voor alle duidelijkheid: ik wil niet zeggen dat heel Brussel vergiftigd is”, benadrukt Goorden. “Mijn punt is meer dat dit getuigt van erg slecht beleid op lange termijn. We hebben nochtans al problemen zien opduiken in Brussel en als je dat niet voldoende saneert, zullen die gewoon blijven etteren. Dit soort stoffen heten niet voor niets 'forever chemicals': PFAS blijven honderden jaren in de bodem bestaan en verspreiden zich langzaam verder.”
Volgens Goorden ontwijkt de overheid door vast te houden aan de verouderde norm van 100 ng/liter in feite zijn zorgplicht. "Het is een klassieker bij beleidsmakers: men werpt een blik in de grabbelton van bestaande normen en grijpt er eentje uit die goed uitkomt. Nogmaals: er staat voorlopig niets in brand, maar het feit dat Brussel zo een ruime norm hanteert, voorspelt wel weinig goeds."
Lees meer over: Milieu , Thomas Goorden , Alain Maron , pfas
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.