Een jaar na de opstart van het SunSud-project rond energiedelen in Sint-Gillis hebben de betrokken actoren een positieve balans opgemaakt. De sociale huurders van het project zagen afgelopen jaar bijna een kwart van hun energieverbruik gedekt door de energie uit zonnepanelen.
Positieve balans voor project rond energiedelen in Brusselse sociale woningen
De partners Foyer du Sud, City Mine(d), Energie Commune en Leefmilieu Brussel lanceerden een jaar geleden SunSud, het eerste project dat zonnestroom deelt in sociale woningen in Brussel. Het project verzoent maatschappelijke en ecologische kwesties met elkaar, door groene en lokale energie binnen een sociaal woongebouw te democratiseren. De positieve balans na één jaar werd in aanwezigheid van Brussels minister van Energie Alain Maron (Ecolo) en Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) voorgesteld in het gemeentehuis van Sint-Gillis.
De totale productie van de zonne-installatie wordt geschat op 36.000 kWh per jaar. Daarvan ging 14.000 kWh rechtstreeks naar het verbruik in de woningen en 14.000 kWh werd opgebruikt in de gemeenschappelijke delen van het gebouw. De overige 8.000 kWh werd terug op het stroomnet geïnjecteerd. In het afgelopen jaar ontving elke flat gemiddeld 650 kWh zonnestroom. Dit vertegenwoordigt 20 tot 25 procent van het totale elektriciteitsverbruik per flat.
"Het SunSud-project is een heel goed voorbeeld van wat wij voor Brussel willen: gedeelde, goedkopere en groene energie. We zijn zeer onder de indruk van de nieuwe banden die hierdoor ontstaan tussen de huurders. We willen graag meer van deze projecten in heel Brussel zien, vooral in regionale sociale woningen", zeggen minister Maron en staatssecretaris Ben Hamou.
Lees meer over: Sint-Gillis , Milieu , zonnepanelen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.