De vogelgriep is vorige maand ontdekt in Brussel en dat blijft niet zonder gevolgen. Zo worden in de vijvers van Pede in Anderlecht steeds meer dode vogels gevonden. Ze zijn gestorven aan vogelgriep en dat is uitzonderlijk voor Brussel. Nooit eerder werd de besmettelijke ziekte vastgesteld bij wilde vogels in het gewest.
Sinds lang sterven in Brussel wilde dieren aan vogelgriep: 20 dode meeuwen in vijvers
Op 30 januari werden in Anderlecht, Vorst en Laken vier dode kokmeeuwen gevonden die besmet bleken te zijn met de vogelgriep. En dat is uitzonderlijk. Het is voor het Brussels gewest de eerste maal dat vogelgriep is vastgesteld bij de wilde dieren, legt Pascale Hourman van Leefmilieu Brussel uit. Het Brussels gewest staat namelijk niet geregistreerd als risicozone omdat het niet op migratieroutes ligt van grote aantallen trekvogels. De situatie is niet te vergelijken met andere jaren.
Intussen wordt regelmatig melding gemaakt van zieke of dode dieren, aldus Leefmilieu Brussel, maar een exact aantal is niet gekend. Wel gaat het voornamelijk om gestorven meeuwen in de Pedevijver in Anderlecht. “Vanuit de andere gebieden hebben we voorlopig nog geen meldingen van grote sterfte doorgekregen, wat niet betekent dat het daar niet aanwezig is,” aldus nog Hourman. Er werden een twintigtal dieren binnengebracht. “Maar dat is een onderschatting van het totaal aantal dieren die door de vogelgriep gestorven zijn omdat niet al de karkassen steeds worden teruggevonden”, aldus Hourman.
Er kan intussen gesproken worden van een endemie, waarbij het vogelgriepvirus ook het hele jaar door kan teruggevonden bij wilde watervogels. “De piek waarbij het vogelgriepvirus wordt teruggevonden bij wilde en gedomesticeerde dieren is nog steeds gedurende de koude maanden in de herfst en de winter,” aldus Hourman.
Ook andere dieren besmet
Leefmilieu Brussel ziet erop toe dat de karkassen zoveel mogelijk worden weggehaald en vernietigd. Toch kan dat niet verhinderen dat ook andere dieren besmet raken. “Er zijn zeker al gevallen gekend waarbij het virus is overgegaan naar zoogdieren. In België zijn er gevallen bekend waarbij vossen en gedomesticeerde fretten gestorven zijn na intens contact met het virus. In andere landen is er sporadisch een mens besmet geraakt met het vogelgriepvirus,” aldus Hourman. De vogelgriep zit dus niet enkel in Brussel, het virus is verspreid over heel België en met uitbreiding heel Europa.
Leefmilieu Brussel raadt aan om nooit zieke dieren of kadavers aan te raken. Hoewel overdracht van het vogelgriepvirus naar de mens slechts zelden voorkomt, is dit niet uit te sluiten. Symptomen van vogelgriep bij vogels is zwakte, verminderde eetlust, verminderde eiproductie, ademhalingsproblemen, zenuwstoornissen en verhoogde of abnormale sterfte.
Naast het vernietigen van vogelkarkassen, neemt Leefmilieu Brussel nog andere maatregelen. Teruggevonden dode vossen worden altijd opgehaald en meteen getest op de aanwezigheid van het vogelgriepvirus. Verder waarschuwt Leefmilieu Brussel dat wie kippen heeft hen ook moet afschermen van wilde vogels.
Lees meer over: Brussel , Milieu , vogelgriep , Pedevijver , kokmeeuwen , Leefmilieu Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.