| De ijssculptuur van vier pinguins.

Smeltende ijspinguïns zetten oceaanbescherming op politieke agenda

© Belga
06/02/2020

Greenpeace heeft donderdag naar aanleiding van de "Internationale week van de Oceanen" een ijssculptuur in de vorm van pinguïns onthuld in het federaal parlement. Het smeltende ijs staat symbool voor de biodiversiteit die in sneltempo aan het verdwijnen is in onze oceanen. De milieuorganisatie vraagt dat er een Belgische klimaatnoodtoestand wordt uitgeroepen.

Voor het cocktailuurtje had Greenpeace de ijssculptuur er niet neergezet, maar wel om de opwarming en de verzuring van de oceanen aan te klagen en de politici op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Om de oceanen verder te beschermen vraagt Greenpeace dat er wereldwijd 30 procent van de oceanen beschermd zijn tegen 2030.

Weinig Belgisch engagement

"Ons land heeft reeds 35 procent van ons stuk Noordzee beschermd en België zal dit blijven pushen. Bij de klimaattop in Madrid hebben we onze rol als 'blue leader' verder opgenomen", zegt Vincent Van Quickenborne (Open VLD), voorzitter Kamercommissie Energie, Leefmilieu en Klimaat.

Bij Greenpeace erkennen ze het genomen engagement, maar blijven ze wel kritisch. "Aan de andere kant ondersteunt België wel de diepzeemijnbouw, wat mogelijk super bedreigend is voor de oceanische ecosystemen. En in het engagement om de klimaatdoelstellingen te halen, is de positie van België op het randje van schaamtevol", pareert Valerie Del Re, directeur van Greenpeace België.

De noodtoestand uitroepen is een belangrijk signaal naar onze jongeren, burgers en bedrijfsleven dat we klimaatopwarming heel serieus nemen en onmiddellijke actie eisen.

Tinne Van der Straeten (Groen)

Tinne Van der Straeten (Groen)

In de plenaire vergadering van het federaal parlement dient Ecolo-Groen donderdag een resolutie in om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. De groenen hopen dat hun voorstel gehoor krijgt en België op die manier aangemaand wordt tot actie en een ambitieus beleid. "We hebben vier klimaatministers in België, maar we halen geen enkele doelstelling. De situatie is nog niet hopeloos", vindt Kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen).

Nu de nieuwe Europese Commissie een ambitieuze Green Deal heeft uitgewerkt, hoopt Ecolo-Groen dat België niet blijft treuzelen. "België kan en mag niet achterblijven. Er is een mentaliteitswijziging nodig bij beleidsvoerders en er moeten ambitieuzere maatregelen komen om klimaatverandering te bestrijden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Milieu , Greenpeace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni