De stadsboerderij Chant des Cailles in Watermaal-Bosvoorde heeft een milieuvergunning aangevraagd voor een uitbreiding van haar bestaande schapenkweekproject. Doel is om in totaal 155 schapen te laten grazen op de weilanden en zo 50 ton mest per jaar in te zamelen.
Stadsboerderij Chant des Cailles wil uitbreiden naar 155 schapen
In 2019 diende de vzw Chant des Cailles al een eerste aanvraag in voor een milieuvergunning voor een uitbreiding van haar schapenbestand. Die schapen leveren melk waarvan ook kaas, yoghurt en ijsjes gemaakt worden op de stadsboerderij.
Maar de vergunning werd twee jaar geleden niet afgeleverd omdat er te weinig rekening was gehouden met de verwerking van de mest van ruim 150 schapen. Die wordt op dit moment met de hand en mestvork opgehaald, waardoor er minstens 15 personen nodig zijn om de mest te verzamelen.
Tractor
De smalle ingangen van de schapenkooien maken het onmogelijk om met een tractor te werken. In de nieuwe vergunningsaanvraag is daarom het plan opgenomen om een grotere stalruimte te creëren, zodat er met een tractor gewerkt zou kunnen worden.
De schapenmest wordt verwerkt tot een meststof voor de weilanden van de stadsboerderij.
Opvallend is dat er op de gronden nu niet voldoende gras groeit om de schapen te voeden. De vzw zal daarom hooi en granen van buiten Brussel moeten aankopen om in de dagelijkse behoeften van de dieren te kunnen voorzien. Vanaf 2021 zou de stadsboerderij wel zelf het nodige hooi kunnen produceren op weilanden in Overijse.
Het openbaar onderzoek loopt nog tot 8 februari.
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Milieu , Economie , Chant des Cailles , schapenkweek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.