De Aziatische hoornaar komt steeds vaker voor in het gewest. Afgelopen jaar lokaliseerde de Brusselse brandweer 102 nesten, waarvan 89 vernietigd werden. In 2021 vernietigde de brandweer slechts 24 nesten. Dat schrijft Sudinfo.
Toename Aziatische hoornaar: 'Brandweer lokaliseerde 102 nesten'
Het insect is herkenbaar aan zijn zwarte poten met gele uiteinden, een zwarte borst en een zwart achterlijf met twee dunne en één dikke oranje band. In 2018 werd de wespensoort voor het eerst gesignaleerd in Brussel, sindsdien houdt Leefmilieu Brussel de aanwezigheid van het insect en de locatie van de nesten bij op de website observations.be.
De Brusselse brandweer heeft een gespecialiseerd team om de nesten te vernietigen. "Het afgelopen jaar werden 102 nesten gesignaleerd," zegt Alain Maron (Ecolo), minister van Milieu, in Sudinfo. "89 daarvan werden vernietigd, de overige dertien waren niet bereikbaar omdat ze zich op een hoogte boven de 28 meter bevonden." Dat aantal is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren: in 2021 werden volgens Maron 24 nesten vernietigd. "In het najaar kan het team nog een aantal interventies doen door afgevallen gebladerte en in de winter sterven de kolonies op natuurlijke wijze."
Een hoornaarsnest wordt doorgaans vernietigd met biociden zoals cypermethrine die de brandweer in de kolonie injecteert. "Die methode voorkomt niet dat de kolonie zich settelt, maar maakt de risico's wel kleiner," zegt Maron. "We hebben voor 2023 een aantal verbeteringen voorgesteld, zoals extra uitrusting met kwaliteitsverrekijkers, informatiesessies voor het personeel op het terrein en een update van de interne procedure bij Leefmilieu Brussel."
Leefmilieu Brussel bekijkt ook andere methodes, zoals thermische middelen, drones of selectieve vallen die andere insecten niet in gevaar brengen. Volgens de Brusselse brandweer zijn die methodes nog niet operationeel.
Volgens Maron is er geen reden tot paniek. "Voorlopig vormt de Aziatische hoornaar maar een laag tot matig algemeen risico voor de biodiversiteit en een matig risico voor de volksgezondheid." Net zoals bij een steek door een gewone bij of wesp kunnen mensen een ernstige allergische reactie hebben op het gif. Het grootste risico ontstaat wanneer mensen een nest gaan manipuleren of te dicht bij een nest komen. Dan gaat ook de hoornaar in groep aanvallen.
Lees meer over: Brussel , Milieu , aziatische hoornaar