TotalEnergies is een van de hoofdsponsors van de 20 kilometer door Brussel, de loopwedstrijd die aanstaande zondag doorgaat. Die sponsoring is volgens Greenpeace compleet onaanvaardbaar gezien de klimaatcrisis.
TotalEnergies sponsort '20 km door Brussel'. 'Onaanvaardbaar', aldus Greenpeace
Energieleverancier TotalEnergies is, met een budget van 50.000 euro, een grote sponsor van de 20 kilometer door Brussel. Greenpeace kan dat niet aanvaarden, staat te lezen in een blogpost op hun website.
"TotalEnergies heeft de voorbije decennia enorme winsten gerealiseerd met de ontginning en verkoop van gas, olie en steenkool. Om deze winstgevende activiteit te kunnen voortzetten, bedient het bedrijf zich van allerlei strategieën om elke echte klimaatactie te vertragen”, lezen we in de blogpost.
Verder haalt Greenpeace een wetenschappelijke studie aan waaruit blijkt dat TotalEnergies al sinds 1971 op de hoogte is van de correlatie tussen de verbranding van fossiele brandstoffen en de schadelijke gevolgen voor het klimaat. Volgens Greenpeace zou TotalEnergies bewust wetenschappelijk bewijs voor de klimaatcrisis geminimaliseerd hebben en klimaatsceptische studies gefinancierd hebben.
Dat TotalEnergies de 20 kilometer door Brussel nu sponsort, is dan ook onaanvaardbaar volgens de milieuorganisatie. “Culturele en sportieve organisaties, zoals de 20 km door Brussel, dragen waarden uit die positief zijn voor onze samenleving. Op basis van hun maatschappelijke opdracht mogen zij zich niet als propagandamiddel laten gebruiken door bedrijven die het klimaat schaden”, staat te lezen op de website van Greenpeace.
Geen plan voor verandering
“Wij vinden het onaanvaardbaar dat TotalEnergies een sponsor is", vertelt Sarah Jacobs, persverantwoordelijke bij Greenpeace. "Ik begrijp niet dat een bedrijf dat zo schadelijk is voor het klimaat zelfs sponsor mag zijn van een evenement dat toch vooral een feest is. We voeren al een tijdje campagne tegen de sponsoring en zijn reeds meerdere malen in contact geweest met de organisatie. Daar krijgen we als reactie dat ze het begrijpen en respecteren, maar niet van plan zijn om iets te veranderen."
De 50.000 euro sponsoring van TotalEnergies kan ook op andere manier opgehaald worden. Bijvoorbeeld door samenwerkingen aan te gaan met lokale ondernemingen die actief zijn in de circulaire en duurzame economie, zo schrijft Greenpeace.
Sinds begin deze week kan een open brief, gericht aan de organisatie achter de 20 kilometer, op de website van Greenpeace verstuurd worden. Intussen werd die al door 2.700 mensen ondertekend, zo zegt Jacobs.
'Triest van Greenpeace'
Carine Verstraeten van de '20 kilometer door Brussel' vindt de reactie van Greenpeace triest. "Ze nemen zelf elk jaar met een ploeg deel aan de 20 kilometer. Deze actie is puur om opschudding te veroorzaken, enkele dagen voor het event." Verstraeten ging eerder al in dialoog met Greenpeace en bood hen een gratis stand aan naar aanleiding van de festiviteiten op de nationale feestdag - ook een organisatie van Verstraeten. "Maar dat wilden ze niet. Voor mij zegt dat genoeg."
Lees meer over: Brussel , Milieu , 20 km door Brussel , TotalEnergies , Greenpeace
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.