In de Leybeekvijvers in Watermaal-Bosvoorde stroomt voortaan verser water. Dat is een gevolg van een grondige opknapbeurt van de waterplassen naast het Wienerplein. Het onderhoud was broodnodig, omdat de vijvers een natuurlijke buffer vormen voor overstromingen.
Verser water in Leybeekvijvers in Watermaal-Bosvoorde
Lees ook: Vijvers in Leybeekpark zijn ongezond
Het Leybeekpark is niet alleen een trekpleister voor gezinnen en natuurliefhebbers. De oude visvijvers vangen bij hevige regenval ook het water op en behoeden Brussel zo voor overstromingen. Om risico’s te vermijden liet Brussel Leefmilieu de ‘renovatie’ uitvoeren.
De oevers van de vijvers werden onder handen genomen. Ook de waterpompen zijn vervangen, zodat het water vanaf de Woluwerivier opnieuw naar de Leybeekvijvers kan stromen. Ten slotte wordt het regenwater van het park opnieuw naar de Woluwe geleid. Tot vandaag stroomde dat water naar het riool.
De werken moeten resulteren in een verbeterde landschapskwaliteit, verser water dat regelmatig van nieuw zuurstof voorzien wordt, en een beter beheer van het regenwater om de overstromingsrisico’s te vermijden.
Wereldtentoonstelling 1958
In het Leybeekpark vangen verschillende vijvers het water op van de Woluwe, het zijriviertje van de Zenne. Deze oude visvijvers zijn door de landschapsarchitect René Pechère ontworpen ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1958.
Het park beschikt over heel wat uitzonderlijke plantensoorten die uit Europa, Noord-Amerika en Azië afkomstig zijn. Langs de oevers van de vijvers staan veldkers, vlotgras en vergeet-me-nietjes broederlijk naast elkaar.
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Milieu , Leybeekvijvers , Wienerplein , Céline Fremault , Woluwe
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.