Op de site van Thurn & Taxis broedt een koppel kleine plevieren. De Haven van Brussel plaatste een omheining rond de zeldzame vogels.
Zeldzame broeders op Thurn & Taxis
Het is niet meteen de plek waar je een zeldzame vogel zou verwachten. Toch troffen vrijwilligers van Natuurpunt op 11 april een koppel kleine plevieren aan op - een weinig gebruikt deel van Thurn & Taxis, nabij de parking. Kleine plevieren zijn steltlopers en erg zeldzaam in het Brussels gewest. Dit jaar werd de vogel bijvoorbeeld maar zes keer waargenomen in het gewest, vooral op het immense rangeerterrein van Schaarbeek-Vorming.
Pioniervogel
Gewestadministratie Leefmilieu Brussel, die zijn hoofdzetel op Thurn & Taxis heeft, besloot meteen om de zone rond de broeders te beschermen met een omheining, kwestie van het duo ongestoord zijn gang te laten gaan. De Haven van Brussel plaatste de afsluiting op vraag van Leefmilieu Brussel.
"Zo'n braakterrein lijkt een onwaarschijnlijke plek, maar eigenlijk is dit soort zandige, schrale grond exact wat een kleine plevier nodig heeft om te broeden," vertelt bioloog Olivier Beck van Leefmilieu Brussel. De kleine plevier geldt dan ook als een pioniervogel, die vaak opduikt op sites waar graafwerken aan de gang zijn.
Dat relatief zeldzame broeders in Thurn & Taxis opduiken, toont voor de bioloog hoe flexibel de natuur wel kan zijn. "Als je een plek met rust laat, kan biodiversiteit soms snel terug komen. En met corona was er nu eenmaal minder volk op Thurn & Taxis, door het thuiswerk en ook minder evenementen."
De administratie vraagt om de vogels op Thurn & Taxis niet te zoeken of te proberen benaderen. De broeders zouden dan immers kunnen vertrekken. "Er valt ook echt niet zoveel te zien," weet Beck. "Zeker de kleine plevieren zijn meesters in camouflage."
"De parkingbroeders tonen hoe flexibel de natuur kan zijn. Als je een plek met rust laat, kunnen dieren snel terugkomen."
Correctie: in een eerste versie van het artikel maakte Leefmilieu Brussel ook melding van een koppel kieviten, dat op dezelfde plek zou broeden. Olivier Beck laat nu weten dat het om een vergissing gaat. "De kieviten in kwestie zitten wat verderop in de kanaalzone."
"De kievit is eigenlijk een akkervogel en je ziet hem dan ook tamelijk zelden in Brussel," aldus Beck. "Maar in Vlaanderen wordt het wel steeds moeilijker voor die vogel om een leefgebied te vinden dat bijvoorbeeld niet omgeploegd wordt. Wellicht heeft dit koppel zijn plek in Vlaanderen verloren en komen ze rust zoeken in Brussel."
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , kleine plevier , kievit , Leefmilieu Brussel , Thurn & Taxis