Meer dan 6.000 Vlamingen en Brusselaars lieten hun auto een maand lang staan voor het grootste mobiliteitsexperiment van Vlaanderen. In plaats daarvan gebruikten ze duurzamere vervoersmiddelen. In het najaar worden de conclusies uit het experiment voorgelegd aan beleidsmakers.
6.000 deelnemers voor eerste ‘30 Dagen zonder wagen’
Op donderdag sloten het Netwerk Duurzame Mobiliteit en VUB-prof Cathy Macharis de actie af, die een maand heeft geduurd. De deelnemers vulden een eerste enquête in bij aanvang van de dertig dagen-actie, een tweede in het midden van de maand.
De laatste vulden ze in op donderdag, aan het eind van het experiment. Daarin kregen deelnemers de vraag hoe ze hun autoluwe maand hebben aangepakt en welke moeilijkheden ze hebben ondervonden.
Tegen eind september worden alle gegevens uit de enquêtes verwerkt tot praktische aanbevelingen voor beleidsmakers. Bedoeling is om te onderzoeken in welke mate een campagne als '30 Dagen minder wagen' het gedrag en de mobiliteitsroutines van mensen kan veranderen.
"Er bestaan al verschillende korte initiatieven om duurzame mobiliteit te promoten zoals de Autovrije Zondag of de Strapdag”, zegt Macharis. "Maar met '30 dagen minder wagen' kunnen we de gedragsverandering van de deelnemers over een langere periode monitoren. Onderzoek toont aan dat we namelijk meer tijd nodig hebben om onze gewoontes écht in vraag te stellen en te veranderen."
Vlaams Minister voor mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) krijgt het eindrapport met beleidsaanbevelingen op de Inspiratiedag van Netwerk Duurzame Mobiliteit op 22 september. Het thema van die dag is 'Gedrag in verandering'. Volgend jaar willen de initiatiefnemers de campagne uitrollen in heel België.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , MIVB , Cathy Macharis , Netwerk Duurzame Mobiliteit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.