96 procent van de Brusselse fietsdieven wordt nooit gepakt. Dat blijkt uit een vraag van Brussels parlementslid Els Rochette (one.brussels) aan minister-president Rudi Vervoort (PS).
96 procent Brusselse fietsdieven wordt nooit gepakt
In het hele gewest zijn vorig jaar 4.474 aangiftes vastgesteld van fietsdiefstal. Een derde meer ten opzichte van 2016. Daarvan zijn er 171 feiten met een gekende verdachte, wat neerkomt op slechts 4 procent van het totaal. In 96 procent van de gevallen wordt de dader niet gevonden.
In werkelijkheid schat Pro Velo het aantal fietsdiefstallen eerder tot drie keer zo hoog omdat niet alle slachtoffers aangifte doen bij de politie. Dat zou betekenen dat er vorig jaar naar schatting, minstens, 12.000 fietsen gestolen zijn in Brussel.
Nieuw actieplan
Een nieuw actieplan van de Brusselse regering moet het risico op diefstal halveren tegen 2030. Er bestond al een actieplan tegen fietsdiefstal uit 2016, maar de stijging van het aantal diefstallen ging sindsdien door, in lijn met het toenemende fietsgebruik.
In samenwerking met de politiezones wil Brussel Preventie en Veiligheid de (online) verkoop van gestolen fietsen beter opvolgen. Aangifte doen van fietsdiefstal moet dan weer eenvoudiger kunnen verlopen via police-on-web. Dit platform kent volgens Brussels parlementslid Els Rochette (one.brussels) te weinig bekendheid bij de Brusselaar om zijn doel te bereiken. "Maak van fietsdiefstal een prioriteit bij de politie en zorg ervoor dat er een eenduidige aanpak is vanuit het Brussels Gewest," aldus Rochette.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , fietsdiefstal , Els Rochette , Rudi Vervoort