De socialistische vakbond ACOD heeft bij de MIVB een stakingsaanzegging ingediend voor maandag 19 februari. Het ACOD wil hiermee het financiële wanbeleid bij de openbaar vervoersmaatschappij aan de kaak stellen. “Honderdduizenden euro’s aan belastinggeld worden vandaag verspild als gevolg van onzorgvuldig projectbeheer.”
ACOD wil staken tegen 'belastingverspilling' bij MIVB
Vooral de ‘Unit Field Support’ is voor de socialistische vakbond (ACOD) een doorn in het oog. Die unit staat in voor de kwaliteit van de klantentrajecten en de veiligheid, maar zou zijn taken volgens het ACOD niet naar behoren vervullen. Het diende bij directeur Brieuc de Meeûs naast een stakingsaanzegging voor maandag 19 februari ook een lijst in met 34 punten die het wanbeleid bij deze unit moeten aantonen.
‘Duur systeem ligt stof te vergaren’
In de eerste plaats wil het ACOD dat er beter wordt omgesprongen met het budget. “Honderdduizenden euro’s aan belastinggeld worden vandaag verspild als gevolg van onzorgvuldig projectbeheer. We vragen dat er gesnoeid wordt in de buitensporige uitgaven. Het gaat daarbij onder andere over geld dat gebruikt wordt om te investeren in ‘slimme apparatuur’, maar vaak niet werkt of niet gebruikt wordt”, getuigt een medewerker van de MIVB in La Capitale.
“Zo zijn er de ‘slimme kastjes’ waarin de veiligheidsmedewerkers hun handboeien kunnen opbergen. De kastjes hebben een kostprijs van 30.000 euro per stuk en vragen jaarlijks nog eens zo’n 2.000 euro aan onderhoud. Al meer dan een jaar liggen ze stof te vergaren omdat de MIVB er niet in slaagt het systeem operationeel te krijgen.”
‘Tablets met geolocatie’
Daarnaast stelt de vakbond zich ook vragen bij de elektronische tablets die het uitschrijven van processen-verbaal moet versnellen en vereenvoudigen. “Er werden 500 tablets aangekocht die elk 850 euro waard zijn. Ze moesten ons in staat stellen om een boete uit te schrijven binnen de twintig seconden, maar in de praktijk is dat niet het geval.”
“Bovendien kunnen de toestellen de geolocatie van de medewerker achterhalen. De MIVB zegt wel dat deze functie is uitgeschakeld, maar daar is nooit over gecommuniceerd. Het gebruik ervan zou inbreuken op het privéleven van het personeel met zich kunnen meebrengen.”
MIVB: ‘Overleg alle kansen geven’
De MIVB gelooft dat het een staking nog kan afwenden. “Er zijn al verschillende bemiddelingsvergaderingen geweest en er staat er ook volgende week nog een op de agenda. We willen het overleg alle kansen geven en proberen een staking te voorkomen”, zegt woordvoerster An Van hamme in La Capitale.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , staking , ACOD
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.