Na een klacht voor vandalisme patrouilleert de politie langs het huis van Anderlechts schepen voor Mobiliteit Susanne Müller-Hübsch (Groen). "We hebben ook iemand die alle bedreigingen op Facebook verzamelt", zegt de schepen, die aangeeft dat ze desondanks opnieuw gesprekken voert met de tegenstanders van het circulatieplan.
Circulatieplan Anderlecht: politiepatrouilles voor huis mobiliteitsschepen
Afgelopen donderdag kende Anderlecht een ongezien woelige gemeenteraad, waarbij tegenstanders van het circulatieplan het gemunt hadden op het schepencollege, waaronder schepen voor Mobiliteit Susanne Müller-Hübsch (Groen).
De agressie beperkte zich niet tot de gemeenteraad. De week voordien namen vandalen de brievenbus van de schepen onder handen. Er werden ook affiches - gericht tegen het circulatieplan Good Move - aan de woning van de schepen geplakt. "Dat gebeurt altijd 's nachts", zegt de schepen. "Ikzelf noch mijn buren hebben iets gezien."
Müller-Hübsch diende klacht in, waardoor het privéadres nu geregistreerd is bij de politie. "Daardoor komen er nu extra patrouilles langs mijn huis, en heb ik een rechtstreeks politienummer waarnaar ik kan bellen. We geven elkaar ook regelmatig updates."
Even deed het gerucht de ronde dat de schepen ook echt politiebescherming krijgt, waarbij agenten haar volgen, maar dat blijkt niet te kloppen.
Bedreigingen
Ook online heeft de schepen te maken met beledigingen en bedreigingen. "Ik heb iemand die alle bedreigingen op Facebook verzamelt", zegt ze. Ook wordt ze op straat vaak aangesproken. "Maar dat zijn eerder gesprekken, trouwens ook met voorstanders."
De schepen is vanzelfsprekend aangedaan door de feiten, niet het minst omdat haar kinderen zich ook erg bezorgd tonen. "Zij hebben de beelden van de gemeenteraad ook gezien."
Steunberichten
"Maar ik krijg ook heel veel steunberichten", gaat Müller-Hübsch verder. "Mensen die mij vragen om niet toe te geven aan het geweld. Daar zitten ook heel veel vrouwen tussen, die gezien hebben hoe men in de gemeenteraad anders tekeer ging tegen mij dan bijvoorbeeld tegen de burgemeester, die ze wel met 'meneer Cumps' bleven aanspreken."
"In die zin voel ik mij gesterkt", zegt ze. "We gaan dit aanpakken en we staan open voor constructieve oplossingen. Wel zijn we niet van plan om toe te geven aan bedreigingen."
Communicatie
Volgens Müller-Hübsch zijn er ook zaken misgegaan qua communicatie. "Meer overleg en communicatie waren aangewezen."
De dialoog met de tegenstanders is trouwens meteen na de gemeenteraad al hervat. Voorlopig vooral informeel, tijdens haar fietstochten doorheen Anderlecht, afgelopen weekend. De formele gesprekken gaan nu verder deze week.
Morgen/dinsdag organiseert het Comité 'Non au Plan Good Move' al een ontbijt op het plein voor het gemeentehuis van Anderlecht, terwijl het schepencollege op datzelfde moment samenkomt. Zij stellen dat het niet om een communicatieprobleem gaat, maar dat de betonblokken en eenrichtingsstraten eenvoudigweg moeten opgeheven worden.
Good Move
Lees meer over: Anderlecht , Mobiliteit , Politiek , Good Move , Kuregem , mobiliteitsplan , bedreigingen , circulatieplan
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.