| Het voetpad op de De Brouckèrelaan in Ganshoren ligt vlak bij een school. Recent nog zag een automobilist er een kind over het hoofd.

Dagelijks dertien kinderen gewond bij ongeval naar of van school

© Belga
23/08/2022

In België raken elke schooldag gemiddeld dertien kinderen gewond bij een verkeersongeval dat zich op weg naar school of op de terugweg naar huis voordoet. Dat blijkt uit een analyse van het verkeersveiligheidsinstituut Vias. Het risico op een ongeval is het grootst bij zestienjarige jongens.

Vias Institute baseert zich op de gegevens van 2017 tot 2021. In die periode zijn jaarlijks gemiddeld 2.250 kinderen gewond geraakt bij een ongeval naar of van school, of gemiddeld dertien per schooldag.

Grotere risico's

Bij de zestienjarige jongens is het risico op een ongeval het grootst. In die categorie worden 299 slachtoffers per 100.000 inwoners vastgesteld. Dat is twee keer hoger dan bij de veertienjarigen en zelfs vier keer hoger dan bij tienjarigen. Op zestien jaar beginnen jongeren zich immers vaak te verplaatsen met andere vervoersmiddelen, zoals de bromfiets. Jongeren nemen door de puberteit ook vaker risicovol gedrag aan.

In het algemeen zijn jongens ook vaker bij ongevallen betrokken dan meisjes. Zo is het risico voor een zestienjarige jongen 50 procent hoger dan dat voor een zestienjarig meisje. Daarnaast blijkt uit de gegevens ook dat het risico op een letselongeval bij twaalfjarigen plots 66 procent hoger ligt dan bij elfjarigen. Twaalf jaar is namelijk de leeftijd waarop heel wat kinderen zelfstandig naar school beginnen gaan.

Voorts merkt Vias Institute op dat het aantal ongevallen op de terugweg naar huis 38 procent hoger ligt dan op de heenreis. Woensdagmiddag is het gevaarlijkste moment van de week, omdat alle leerlingen dan bijna gelijktijdig de school verlaten.

Snelheidslimieten serieus nemen

Vias Institute roept autobestuurders op de snelheidslimieten in de buurt van scholen rigoureus na te leven. Er wordt ook gevraagd om voldoende zijdelingse afstand te bewaren bij het inhalen van fietsen en om aan de zebrapaden oogcontact te maken met de overstekende voetgangers.

Voor de ouders wordt dan weer aangeraden om de veiligste route naar de school op voorhand al samen met het kind af te leggen en om ervoor te zorgen dat het kind altijd zichtbaar is en een fietshelm draagt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni