Honderden taxichauffeurs rijden door Brussel tijdens internationale betoging

AD
© BRUZZ
07/09/2022
Updated: 08/09/2022 13.30u

De internationale taxibetoging tegen Uber veroorzaakt stevige files langs het parcours, waar auto's staan aan te schuiven in het stapvoets verkeer. De kop van de stoet gaat via de Belliardstraat richting eindpunt Schumanplein, maar de lange staart van de stoet bevindt zich nog op een groot deel van de kleine ring.

Op de Koning Albert II-laan in de buurt van het station Brussel-Noord kwamen donderdagochtend honderden taxichauffeurs bijeen voor een internationale taxibetoging tegen Uber. Op de route van de taxichauffeurs werd het verkeer volledig onderbroken tussen Rogier en Kunst-Wet. De Rogiertunnel en de Kunst-Wettunnel gingen toe richting Zuid. In beide richtingen is er ernstige verkeershinder in deze sector, meldt Brussel Mobiliteit.

De stoet van wagens vertrok omstreeks 11.30 uur van het Noordstation richting de Europese wijk. De Brusselse politie verwacht zware verkeershinder en raadt iedereen aan om de omgeving te vermijden.

“De betogers zijn omstreeks 11.30 uur vertrokken”, zegt Inge Paemen, woordvoerder van Brussel Mobiliteit”. De politie schat dat er een 400-tal voertuigen en 150 mensen te voet deelnemen. De eerste voertuigen zijn geleidelijk aan de stad binnengekomen via de Keizer Karelstraat en de Annie Cordy Tunnel. Rond tien voor tien is een tweede colonne toegekomen via dezelfde route”, aldus de woordvoerder.

Internationale betoging

De vele Franse, Spaanse, Griekse, Italiaanse, Zwitserse en Portugese vlaggen en nummerplaten tonen dat het om een Europees gezelschap gaat dat zich komt uitspreken tegen de werkwijzen van Uber. Tussen de vele wagens duikt ook een typische Londense taxi op.

De betogers scanderen "Uber go home" en steken Bengaals vuurwerk aan. Op de kop van de stoet staat "Taxi's in de wereld verenigd tegen corruptie" op een spandoek te lezen. Een deel van de betogers werkt het parcours te voet af, gevolgd door een lange stoet toeterende taxi's.

"We hebben onze families en ons werk achtergelaten om ons naar hier te verplaatsen. We zijn hier om onze broodwinning te verdedigen", vertelt de Zwitserse taxichauffeur Abel Ben Mbarek, afkomstig uit Genève.

Zijn Spaanse collega uit Barcelona, Jaime Sau, vraagt dat de taxisector beter beschermd wordt. "De problemen zijn in alle Europese landen dezelfde aan de basis. Wij willen verdedigd worden, want wij zijn een publieke sector. Wij zijn hier samen als taxichauffeurs naartoe gekomen om een gezamenlijke stem te vormen", verduidelijkt Sau.

Route

De stoet rijdt langs de Kruidtuinlaan en de Regentlaan om vervolgens af te slaan op de Belliardstraat. Van daaruit gaat het richting het eindpunt: het rondpunt aan het Schumanplein.

Onderweg volgen er mogelijk hier en daar wegblokkades door de taxi's. Er werd verwacht dat de stoet op de Regentlaan halt zou houden voor het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort, maar volgens onze Bruzz-reporter ter plaatse rijden de taxi's daar gewoon voorbij.

Of de verkeersproblemen zullen aanhouden tot de avondspits, is moeilijk te voorspellen. “Dat hangt ervan af hoe er op beleidsniveau gereageerd zal worden op de vragen van de betogers”, aldus Inge Paemen.

'Werk thuis'

De politie Brussel Hoofdstad Elsene raadt aan om zoveel mogelijk te telewerken en de wagen thuis te laten. Wie toch naar de hoofdstad rijdt, vermijdt best deze omgeving en de kleine Brusselse ring.

Brussel Mobiliteit raadt iedereen aan om zo veel mogelijk gebruik te maken van het ondergronds openbaar vervoer. Bovengronds loopt het openbaar vervoer op verschillende plaatsen vertragingen op.

De Belliard-, Tervuren-, en Jubelparktunnel zullen afgesloten worden in de richting van de Wetstraat. Via Twitter geeft de Brusselse politie de meest actuele verkeersinformatie mee.

UberFiles

De taxisector eist dat er een politieke reactie komt na de onthullingen van de UberFiles. Via een datalek kwamen begin juli ruim 124.000 interne documenten, met memo's, agenda's, WhatsApp-berichten en andere gegevensbestanden van de periode 2013-2017 aan het licht.

De Europese taxiverenigingen eisen dat er onderzoeken worden ingesteld tegen Uber, zowel op Europees als op nationaal niveau. Ze willen dat er sterke maatregelen genomen worden en er eventueel sancties komen.

Politieke inmenging

Uit de gelekte documenten blijkt dat Uber meerdere toppolitici benaderde en contacten met hen onderhield. Onder hen bijvoorbeeld huidig Frans president Emmanuel Macron, die in augustus 2014 Frans minister van Economie was geworden.

De UberFiles onthullen ook dat de Nederlandse oud-Eurocommissaris Neelie Kroes in 2015 en 2016 in het geheim voor Uber lobbyde, ook nadat de Europese Commissie haar expliciet verboden had een functie bij het bedrijf aan te nemen.

Dubieuze praktijken in Brussel

In Brussel gebruikte de alternatieve taxidienst dubieuze praktijken om zo veel mogelijk aan controles te ontsnappen en onderzoeken tegen te werken. Het zette privédetectives in tegen Brusselse concurrenten, liet mysteryshoppers die voor de overheid werkten infiltreren of het saboteerde een huiszoeking door het gerecht.

"Deze misdrijven kunnen betrekking hebben op alle niveaus van de macht, zowel op uitvoerend, wetgevend als administratief niveau", klinkt het bij de taxisector.

Ze eisen daarom duidelijkheid rond Uber en vragen een onderhoud met Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de Europese commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager, Europese commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten Nicolas Schmit en de Europese Commisaris voor Transport Adina Vălean.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni