Populaire lijn 71 bestaat 50 jaar: 'Essentieel om mijn kinderen in de crèche te krijgen'

Nathalie Dirix
© BRUZZ
11/11/2022

Precies 50 jaar geleden zag de Brusselse buslijn 71 het daglicht. De voorbije jaren evolueerde ze tot de lijn met het hoogste reizigersaantallen van het MIVB-net. Reden genoeg voor de MIVB om lijn 71 in de kijker te plaatsen. Dat doet ze met een speciaal beklede bus en een jubileumpodcast die je een stukje geschiedenis van deze lijn vertelt.

De MIVB wil de 50ste verjaardag van haar buslijn 71 niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Lijn 71 is dan ook niet zomaar een lijn. “Dit is onze lijn met het hoogste aantal passagiers, en ook de hoogste frequentie. Ze was trouwens op meerdere vlakken pionier. Zo was ze de eerste lijn waar gelede bussen op reden en de eerste die uitgerust was met oprijplaten voor personen met beperkte mobiliteit”, zegt Ann Van hamme, woordvoerster van de MIVB.

Dat de buslijn zo’n succes kent, heeft waarschijnlijk ook te maken met de interessante bezienswaardigheden die er onderweg te zien zijn. Zo rijdt de '71' niet alleen voorbij het Koninklijk Paleis, de Koninklijke Muntschouwburg, maar ook voorbij de vijvers van Elsene en prachtige art nouveau gebouwen. Wie de lijn zoal gebruikt? Vaak is het een mix van studenten, mensen op weg naar hun werk, toeristen of shoppers.

BRUZZ stapte vanochtend op aan de halte voor het Centraal Station en sprak met een aantal reizigers. Velen vertellen dat ze de lijn meerdere keren per week gebruiken, sommigen zelfs meerdere keren per dag.

“Ik gebruik lijn 71 meerdere keren per week om naar het centrum van de stad te gaan ”

Francesca Preve, ngo-medewerkster (27)

Wat meteen opvalt is de diversiteit van het publiek. Allemaal zijn ze onderweg voor diverse redenen. Francesca Preve, een jongedame van Italiaanse origine die in Elsene woont, heeft een afspraak met vrienden. "Ik gebruik lijn 71 meerdere keren per week omdat ze in het centrum van de stad wonen. Als ik nood heb aan een gesprek trek ik mijn jas aan en spring ik op de bus."

“Ik gebruik lijn 71 vooral om aan de Naamsepoort te gaan shoppen”

Yoshiaki Ito (40)

Yoshiaki Ito, een jongedame die uit Japan afkomstig is, vindt lijn 71 het geschikte vervoersmiddel om in de buurt van de Naamsepoort te gaan shoppen.

"Als student aan de ULB gebruikte ik lijn 71 elke dag. Nu doe ik dat wanneer ik m'n vrienden in Brussel kom bezoeken"

Lucas Storath, architect (25)

Lucas Storath, een jongeman uit Frankrijk, studeerde een paar jaar geleden af aan de ULB. Nu woont hij opnieuw in z'n thuisland Frankrijk. Hij komt nog regelmatig voor een weekend naar Brussel en is dan vaste klant op lijn 71.

Birgitta Ihrfelt kwam deze ochtend met het vliegtuig aan uit Zweden en is nu op weg naar haar dochter die in Elsene woont. Ze geniet van de artistieke gevels die ze vanuit het raam ziet. "Ik vind Brussel een mooie stad. Ik hou van haar architectuur en diversiteit."

“Ik kwam deze ochtend vanuit Zweden aan en ben op weg naar m’n dochter die in Elsene woont”

Birgitta Ihrfeklt, dame uit Zweden (65)

Op de feestelijke persconferentie aan het begin van de namiddag vertelt minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt, dat ze lijn 71 beter kent dan eender welke andere Brusselse verbinding. “Toen mijn kinderen naar de crèche in Etterbeek gingen, was deze bus essentieel voor mij. Ik gebruikte de lijn elke dag. Ik herinner me nog heel goed hoe druk het op de piekmomenten kon zijn. Als het van mij afhangt, zou deze lijn mogen ‘vertrammen’. Met het grote aantal passagiers dat gebruikmaakt van de 71, valt dit zonder meer te verantwoorden.”

“Toen m'n kinderen naar de crèche in Etterbeek gingen, gebruikte ik lijn 71 elke dag"

Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit

De MIVB geeft aan dat lijn 71 de voorbije jaren al een aantal verbeteringen onderging. Zo was er onder meer de voetgangerszone op de Elsensesteenweg en de busbaan in tegengestelde richting op de Fraiteurbrug. “Dankzij die aanpassingen konden de frequenties tijdens de spits verhoogd worden", zegt woordvoerster Van hamme. "Sinds augustus is er een doorkomstfrequentie van 4 minuten tijdens de spits. Als reiziger betekent dit dat je tijdens de spits elke 4 minuten een bus van lijn 71 mag verwachten.”

*Wil je graag meer weetjes over lijn 71 ontdekken?
De MIVB ontwikkelde een speciale jubileumpodcast die je via een QR-code kunt downloaden op de bussen op deze lijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Mobiliteit , Samenleving , MIVB , lijn71 , Elke Van den Brandt , Ann Van hamme

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni