file_file_file_file

Rijdend Brussel zet zich schrap voor renovatie Leopold II

RVE
© BRUZZ
26/06/2018

Eind deze week gaat de Leopold II-tunnel in Brussel voor twee maanden dicht. Vanaf woensdagavond wordt de belangrijkste toegangsweg tot de tunnel al toegeknepen. In combinatie met de werven aan de Hallepoort en Reyers dreigt een hete zomer voor verstokte autopendelaars. “En toch is er geen reden tot paniek.” Hoe overleeft u de nakende autojungle? Een overzicht.

De Leopold II-tunnel is rot tot diep onder het oppervlak. Hij moet worden gerenoveerd, voordat het betonbrokken regent op de tienduizenden voertuigen die er dagelijks doorrijden. Ter voorbereiding van de werken gaat de tunnel al sinds 1 mei van donderdag tot zondag ’s nachts systematisch dicht.

De meeste chauffeurs zijn zulke korte sluitingen gewend en dus blijft de hinder tot nu toe beperkt. Maar de nachtsluitingen zijn slechts een voorproefje, vanaf woensdag wordt de situatie een stuk ingewikkelder.

E40

| Een van de linkerrijstroken wordt afgesloten, zodat meer automobilisten rechts de oprit naar de Ring rond Brussel nemen.

Woensdag 27 juni, om 22 uur, gaat één rijstrook van de E40 richting de tunnel dicht vanaf Groot-Bijgaarden. Deze ingreep is pure ontrading voor de situatie verderop. Het moet mensen aanmoedigen ter plaatse de oprit naar de Ring rond Brussel te nemen en zo de Leopold II-werf te omzeilen.

Zaterdag 30 juni is D-day. Dan gaat de Leopold II-tunnel zelf om 22 uur in beide richtingen dicht tot 31 augustus. Vanaf de sluiting moet ook het verkeer in de Rogiertunnel over één rijstrook. In de zomervakanties van 2019 en 2020 wordt dit scenario herhaald. Buiten de zomervakanties gaan tijdens de werkweek overdag weer twee rijvakken per richting open. In het weekend gaan alle rijvakken weer open, ook ‘s nachts.

Bijgevolg gaat het verkeer op de Keizer Karellaan in de richting van de stad maar over één rijstrook, uitgaand verkeer krijgt twee rijstroken. Een aparte strook voor bussen, taxi’s, motorrijders en hulpdiensten richting de stad ligt ook al klaar, maar treedt pas vanaf zondag 1 juli in werking. Er wordt op dat ook een tweerichtingsfietspad vrijgegeven. Verderop, op de Leopold II-laan, is er in beide richtingen één rijstrook en één busbaan.

keizer_karel_leopold_II

| De situatie op de Keizer Karellaan en de Leopold II-laan

Op hetzelfde moment verandert ook de situatie op de Sainctelettesquare. Dat wordt ingericht als een rotonde met verkeerslichten. Ook de situatie rond het Elizabethpark is uitzonderlijk: daar geldt een enkelrichtingsregime voor personenwagens tot het einde van de zomer.

sainctelette_elisabeth

| De verkeerssituatie rond het Saincteletteplein en het Elisabethpark

“Van drie rijstroken in de tunnel naar één en dan naar nul, dat gaat onmiskenbaar hinder veroorzaken,” zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. “Op 16 juli maken we al een eerste evaluatie van de gewijzigde verkeerssituatie en kunnen we een aantal zaken, zoals verkeerslichten, opnieuw afstellen."

"Trouwens: de helft van de mensen die door de Leopold II-tunnel rijdt, is Brusselaar. Vandaar het fietspad, misschien kunnen ze dat eens proberen.”

Alternatieven

Brussel Mobiliteit raadt autopendelaars de A12 aan voor wie in het noorden van de stad moet zijn. In het zuiden neem je best de Industrielaan in Anderlecht. Als je Brussel uitrijdt kan ook de Ninoofsesteenweg in het westen. Carpoolen is ook een goed idee, om de autodruk in zijn geheel enigszins te verlagen.

alternatieve-routes-alternatives

| De alternatieve routes voor autopendelaars die de Leopold II-werf willen omzeilen

“Bij het Reyerscomplex hebben we van mensen gehoord dat ze wel geïnformeerd waren over de situatie, maar het toch eerst zelf wilden ondervinden voordat ze alternatieven zochten voor de auto”, vertelt Paemen. “Hoe meer mensen ook zo denken over de Leopold II-werf, hoe meer verkeersproblemen we daar gaan krijgen. Wij vragen om meteen naar de alternatieven te kijken.”

Overstapparking en openbaar vervoer

parking

| De tijdelijke overstapparking op Parking C op de Heizel

Toegang tot die alternatieven wordt ook vergemakkelijkt. Er komt een overstapparking aan Parking C met 1.000 plaatsen, om autopendelaars makkelijk te laten overstappen op het openbaar vervoer. Een gratis pendeldienst met collectieve taxi’s brengt mensen naar het vlakbij gelegen metrostation Koning Boudewijn. Na de zomer verdwijnt dit systeem weer.

Er komen daarbij extra bussen van De Lijn, er zal meer capaciteit zijn op de treinen van de NMBS, en de MIVB verhoogt heel wat frequenties, bijvoorbeeld op tramlijnen 51 en 82.

Totale chaos?

Niet te vergeten: naast Leopold II zijn er die twee andere grote zomerwerven. Enerzijds de Hallepoorttunnel, overdag maar gedeeltelijk open en tot 14 juli ook ’s nachts helemaal dicht. Anderzijds het Reyerscomplex, met drie gesloten tunnels.

Drie grote werven, driewerf verkeerschaos? “Wel, zowel rond het Reyerscomplex als bij de Hallepoorttunnel hebben we gezien dat de situatie na verloop van tijd is genormaliseerd. Mensen passen hun gedrag wel degelijk aan.” besluit Paemen. “Er is geen reden tot paniek, zeker als je de alternatieven gebruikt.”

Geen paniek, mensen passen zich na een tijdje wel aan.

Inge Paemen, Brussel Mobiliteit

inge paemen

Ten slotte organiseert Brussel Mobiliteit één tot twee keer per week een coördinatiecommissie van de verschillende bouwplaatsen, om het totale overzicht te bewaren en de werven op elkaar af te stemmen. In die commissie zitten vertegenwoordigers van de verschillende gemeentes, politiezones, nutsbedrijven en wegbeheerders.

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Renovatie Leopold II-tunnel , Leopold II-tunnel , Hallepoorttunnel , Reyerscomplex , Brussel Mobiliteit , verkeer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni